Jarenlang werd het alleen maar makkelijker. Eerst ging mijn dochter doorslapen, daarna werd ze zindelijk, vervolgens leerde ze zodanig praten dat we hele gesprekken konden hebben. Hè, gezellig. En toen kwam de puberteit. Sindsdien vraag ik me geregeld af hoeveel regressie nog normaal is. Oké, zo af en toe een boek zoek, dat wil er bij mij nog wel in. Maar proefwerken vergeten, mobieltjes verliezen, de badkamer stelselmatig kletsnat achterlaten? Alsof we ineens weer een kleuter in huis hebben. Een heel grote kleuter dan, met joekels van gifgroene schoenen die altijd in de doorloop staan. En berg je maar als deze kleuter boos wordt.

Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
€ 79,-

Alleen al om die reden is de cursus ‘Help, er hangt een puber op mijn bank!’ een feest. Meteen op de eerste van de drie bijeenkomsten leer ik uit de verhalen van de zeven andere ouders dat mijn dochter behoorlijk normaal is. Ikzelf trouwens ook. Kennelijk doet iedere puberouder de ervaring op dat je met kinderen van deze leeftijd razendsnel in schreeuwende ruzies belandt. ‘Ik baal dan vooral van mijn eigen reactie,’ zegt een vader, ‘want ik weet dat het toch niet helpt.’

Nee, terugschreeuwen helpt niet. Dat is de hoofdboodschap die trainster Saskia Henderson en

haar secondante Sandra Verhaar deze drie avonden willen overdragen. Als je de jaren met je puber een beetje leefbaar wilt houden, kun je jezelf beter de kunst van het ‘actief luisteren’ aanleren. Dat wil zeggen dat je op momenten dat je kind bijna explodeert van alle emoties die bij deze leeftijd horen, laat merken dat je die gevoelens ziet en serieus neemt.

Dus niet ‘Gedraag je even’ of ‘Je hebt het er vast zelf naar gemaakt’, maar ‘Je bent er verdrietig/teleurgesteld/boos over, hè?’, of: ‘Frustrerend hè, als je zoveel dingen tegelijk moet doen.’ Zo komt er ruimte voor een echt gesprek en is de kans groot dat je kind snel kalmeert. Pas dan heeft het zin wat tegengas te geven – ‘Het zou wel schelen als je je spullen beter opborg’, ‘Hoe zou het zijn als je je huiswerk beter plande?’

Actief luisteren is een van de centrale vaardigheden in de communicatiemethode die psycholoog Thomas Gordon eind vorige eeuw lanceerde. Zijn Gordon-methode is vooral bekend onder ouders van peuters, maar, stelt Saskia Henderson, komt ook prima van pas bij oudere kinderen. Sinds ze zelf pubers heeft, breidde Henderson – al jaren erkend Gordon-trainster – haar cursusaanbod dan ook uit met avonden speciaal voor ouders van pubers.

Dat lijkt een gouden greep, want als er iets is wat me hier opvalt is het dus wel de opluchting die ik bij mezelf en medecursisten waarneem. Sterker nog: we lachen wat af tijdens de rollenspelen, duotaken en kringgesprekken waaruit de cursus is opgebouwd. En komen eigenlijk allemaal tot de conclusie dat we best leuk kroost hebben. Ze zijn niet alleen lastig, die pubers van ons, maar vaak ook enorm geestig en inventief. Ook dat past bij de boodschap van de training. Saskia: ‘Uiteindelijk groeit 85 procent van de pubers op zonder grote problemen.’

Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
€ 79,-

Wat niet wegneemt dat ik ook van die kleine problemen graag wat minder zou willen. Hebben Saskia en Sandra nog handige trucs waarmee ik mijn 13-jarige transformeer tot een georganiseerd exemplaar?

Hier neemt de cursus voor mij een confronterende wending. De trainsters maken me duidelijk dat ik sommige wensen de komende tijd maar beter kan vergeten. Want als hersenonderzoek ons íéts heeft geleerd, is het wel dat je het brein van pubers het best kunt vergelijken met een huis dat wordt verbouwd. Sommige functies zijn gewoon even buiten dienst en ik zou mezelf dus een boel frustraties besparen als ik mijn verwachtingen wat bijstelde. Niet dat ik alles moet pikken, zeggen ze, maar wat meer mildheid zou zowel mijn dochter als mij goeddoen.

Oeps, dat was niet helemaal wat ik verwachtte toen ik me voor deze cursus inschreef – dat ik misschien wel meer aan mezelf moet sleutelen dan aan mijn dochter. Maar ik besef al snel dat ze wel een punt hebben. Mijn dochter wordt groot en ik moet meegroeien.

Wie: Anne Pek

Wat: ‘Help, er hangt een puber op mijn bank!’: oudercursus van 3 avonden

Door: Saskia Henderson en Sandra Verhaar Waar: 6 februari 2014 begint een cursus in Diemen, 8 april begint een cursus in Landsmeer

Prijs: € 69,-

Informatie en aanmelden:

www.hendersontrainingen.nl

Meer lezen over de Gordon-methode: Saskia Henderson, In ons gezin gaat alles prima! (Maar soms…), Kosmos, € 19,95

Nee[/wpgpremiumcontent]