De psychologie van het e-mailen

Fervente e-mailers zingen de lof van het nieuwe medium. Het is laagdrempelig, je maakt snel nieuwe contacten en het is ideaal voor verlegen mensen. Maar er gaan ook ongeruste stemmen op. Door een gebrek aan menselijk contact zouden mensen eenzaam en verward worden. E-mail is een vat vol tegenstrijdigheden.

Het is een wonderlijk medium. Je typt snel wat woorden, vult een adres in, drukt op send en binnen een paar minuten kan jouw boodschap overal ter wereld gelezen worden. Je drinkt een kop koffie, trommelt wat op je bureau en ploink, je hebt een antwoord terug. En dan noem ik nog niet eens de mogelijkheid dat je beeld en geluid kunt meezenden, dat je de e-mail net zo gemakkelijk aan vierhonderd personen tegelijk kunt sturen, dat je kunt zien of de geadresseerde jouw boodschap heeft geopend en ga zo maar door. E-mail is een van de mooiste uitvindingen van de laatste decennia.

Niet verwonderlijk dus dat e-mail zich een prominente plaats op ons werk en thuis begint te veroveren. Zoals communicatiewetenschapper Valerie Frissen het uitdrukt in haar recent verschenen rapport ict en arbeid in het dagelijks leven: een nieuw apparaat of een nieuwe toepassing is in zekere zin een vreemd en onaangepast wezen, dat langzaam tam en huiselijk gemaakt moet worden. Het moet worden ‘gedomesticeerd’. Pas na enige tijd krijgen nieuwe toepassingen een vaste plek in het leven van mensen, worden ze onderdeel van de cultuur en veranderen op hun beurt ook weer die cultuur. De telefoon en de

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Psychologische oorlogvoering

In de oorlog in Afghanistan gebruiken de strijdende partijen niet alleen dodelijke wapens, ook de ps...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Zeven zinvolle zaterdagen

De zaterdag gaat meestal op aan hockeyles, huiswerk en kamer opruimen. Maar wat als je hem ook voor ...

Lees verder
Artikel

Gewóón zeggen wat je wilt

Lees verder
Advies

Niemand ziet mij staan

Lees verder
Kort

De positieve kant van roddelen

Lees verder
Advies

Ik wil dat mijn puber zijn huiswerk maakt

Lees verder
Advies

Mijn puber plast in bed

Lees verder
Artikel

E-mail en emotie

Lees verder