Hoe ik stopte met pleasen

  • 1942 woorden
  • leestijd is 10 minuten
  • Foto: Getty Images
Opkomen voor jezelf, journalist Natalie Hanssen is er slecht in. In lastige situaties reageert ze veel te heftig of juist te bedeesd. Kan de RET-aanpak haar helpen assertiever te worden?

Dinsdag, 17.32 uur, in de rij bij de deli. Er is nog één brood. Fijn, dat wil ik wel. Dan stopt er een dikke auto voor de winkel. De bestuurder roept naar binnen ‘Hou jij dat brood effe voor me apart.’ De deli-man doet het, met een joviale zwaai naar de man. ‘Wacht even, hier klopt iets niet!’ flap ik eruit. ‘Ik wilde dat brood ook! Hij stond niet eens in de rij.’ Mijn hart bonkt in mijn keel. Niemand zegt iets.

Log in om verder te lezen.

Beren op de weg, spinsels in je hoofd
Boekentip

Beren op de weg, spinsels in je hoofd

Waar mensen zijn, zijn emoties. Ook op de werkplek. Dit boek gaat over de 'Rationele Effectiviteits Training' (RET), een veel gebruikte methode om beter om te gaan met werksituaties die stress, slechte sociale contacten en ergernis veroorzaken. Spanning en stress hebben maar voor een deel te maken met invloeden van buitenaf; een groot deel van de narigheid veroorzaken we zelf. De RET-methode leert u greep te krijgen op deze niet-productieve emoties; emoties die niet alleen stress veroorzaken, maar er ook toe leiden dat u minder presteert dan u kunt.
Hoe maak ik van een olifant weer een mug?
Boekentip

Hoe maak ik van een olifant weer een mug?

Het enorme succes van Beren op de weg maakt één ding overtuigend duidelijk: er veel behoefte aan een methode om beter om te gaan met werksituaties die stress, frustraties, en niet-productief gedrag opleveren. De Rationele Effectiviteits Training, de RET, is zo'n methode. In Hoe maak ik van een olifant weer een mug? bouwen IJzermans en Bender voort op Beren op de weg. Ze herhalen kort de uitgangspunten van de RET- waardoor het boek ook voor beginners goed te vervolgen is - en bespreken de functies van verschillende emoties en de irrationele gedachten die daar vaak en gevolg van zijn. Daarna gaan ze dieper in op veelvoorkomende problemen als uitstelgedrag, weerstand tegen verandering, schuldgevoel en onzekerheid. De vele voorbeelden, de prettig leesbare stijl en de herkenbare problematiek maken van dit boek een potentiële bestseller.
auteur

Natalie Hanssen

» profiel van Natalie Hanssen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe ga ik om met mijn gevoeligheid?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Wat kinderdromen je vertellen

De meeste dromen zijn juist géén bedrog. De nachtelijke belevenissen van je kind weerspiegelen zij...

Lees verder
Verhaal

21 manieren om nee te zeggen

Lees verder
Artikel

21 manieren

Lees verder
Advies

Hoe geef ik mijn grenzen op een goede manier aan?

Lees verder
Advies

Hoe corrigeer ik mijn schoonzus?

Lees verder
Advies

Hoe zeg ik nee zonder hem te kwetsen?

Lees verder
Advies

Ik wil egoïstischer worden

Lees verder