Beste Jolet

De vingers van mijn vriend zien er vreselijk uit omdat hij nagels bijt. Op internet staat dat nagelbijten een psychologische oorzaak kan hebben. Hoe kom ik daarachter en hoe moet ik met het nagelbijten omgaan? Streng zijn of juist geduld tonen?

Psycholoog Jolet PlompPsycholoog Jolet Plomp

Antwoord van Jolet
Ik vrees dat acceptatie de beste houding is tegenover nagelbijten. Ik hoop maar dat u heel veel van uw vriend houdt, ook met afgekloven nagels. Laat het zijn probleem zijn – dat is het beste. Het helpt niet als u zich daarvoor verantwoordelijk gaat voelen. Hij zal het zelf ook niet prettig vinden dat zijn vingers er niet mooi uitzien. Als uw vriend zelf van het bijten af wil, kan hij via www.nagelsbijten.nl diverse remedies vinden. Misschien zal hij dan uw hulp inroepen; dat is goed, dan houdt hij zelf de regie.
Eis niet dat hij ermee stopt, want bij volwassenen is nagelbijten een heel hardnekkige gewoonte. Nagelbijten hoeft trouwens geen teken van psychische problemen te zijn. Er zijn ook succesvolle, gelukkige mensen die deze nare gewoonte niet kwijtraken.

Elke maand behandelt psycholoog Jolet Plomp persoonlijke lezersvragen. Deze vraag is gepubliceerd in Psychologie Magazine, december 2007