Het grote vakantiewensen spel

Eindelijk vakantie. Lekker een paar weken doen waar je zin in hebt. Maar wat willen je reisgenoten eigenlijk? Stem je vakantieplannen af met dit spel en leer elkaar meteen nóg beter kennen.

Je vrij voelen, uitrusten, nieuwe indrukken opdoen en tijd doorbrengen met de mensen die je lief zijn, dat zijn misschien wel de belangrijkste kenmerken van de ideale vakantie. Maar daarnaast zijn er nog veel meer ingrediënten om je vakantie te laten slagen. Alleen zijn die voor iedereen anders. Droom jij ervan om elke ochtend vroeg op te staan en tien baantjes te zwemmen? Je kind, partner of vriendin heeft misschien wel iets heel anders op zijn of haar verlanglijst staan.

TEST
Doe de test »

Hoe goed kan jij vakantievieren?

Tot diep in de nacht uitgaan bijvoorbeeld, of heel lekker eten in lokale tentjes. Voor de een is de vakantie misschien pas geslaagd als er genoeg mooie gebouwen en leuke markten zijn, terwijl de ander vooral op zoek is naar een goede wifi-verbinding. ‘Die onuitgesproken verwachtingen leiden nogal eens tot tranen,’ zegt systeemtherapeut Gerrie Reijersen van Buuren. ‘De meeste ruzies en irritaties komen voort uit het hebben van verwachtingen, die reisgenoten niet bij elkaar gecheckt hebben en dus ook niet op elkaar hebben afgestemd. Dat wél doen voorkomt dus veel ellende, net als rekening met elkaar houden.’ Omdat een vakantie zonder ruzie en irritatie op ieders verlanglijst staat, hebben we een spel bedacht waarmee iedereen op een luchtige manier kenbaar kan maken wat hij of zij het liefste wil doen en welke dingen juist niet. Vind je het lastig om te vertellen dat je graag dagelijks even je werkmail checkt of je moeder belt? Of dat je het heerlijk vindt om een paar dagen helemaal alleen te zijn? Dan is dit je kans. En misschien word je nog (aangenaam) verrast. Je puber die zegt dat hij de hele vakantie offline gaat en het nog meent ook. Of je beste vriendin die ineens een oude-kerkjes-fetisj blijkt te hebben, terwijl je dacht dat ze de hele vakantie zou liggen bakken.

Zo werkt het

In het Engels heet dit spel Two Truths, One Lie (twee waarheden en een leugen). Je hebt er niets voor nodig, behalve je fantasie en een stalen gezicht. Je kunt het met zo veel mensen spelen als je wilt. Vertel je reisgenoten drie dingen die je deze zomer heel graag wil doen, waarbij je over één ding liegt (dat wil je dus juist helemaal niet).

Een voorbeeld:

 1. Ik wil deze vakantie smurfenijs eten.
 2. Ik wil een groene zonnebril kopen.
 3.  Ik wil minstens één keer om zes uur opstaan om te mediteren.

Of:

 1. Ik ga de hele zomer offline.
 2. Ik wil naar het museum voor oudheden.
 3. Ik wil ergens inktvis eten.

Vertel de leugen en waarheden steeds in willekeurige volgorde. Je reisgenoten mogen om de beurt raden welke van de drie dingen die je noemde een leugen was.
Speel je het spel met jonge kinderen of andere reisgenoten die niet met hun gezicht in de plooi kunnen liegen, vraag dan iedereen om drie dingen op te schrijven en laat die door de persoon ernaast voorlezen (gebruik de schrijfruimte hiernaast).

Je kunt het spel gebruiken als manier om achter elkaars vakantievoorkeuren te komen. Maar je kunt ook voor elk goed antwoord een punt geven en voor elk fout antwoord een punt aftrek. Wie de meeste punten heeft, mag dan als eerste zijn of haar wens in vervulling laten gaan.

Ben je klaar met spelen?

Gebruik dan de invulchecklistjes, waarin iedereen zijn of haar eigen top 5 van favoriete bezigheden voor de vakantie kan opschrijven. Afvinken maar, zo houden jullie meteen de balans in de gaten.

Inspiratie nodig?

Kies iets uit de volgende categorieën:

 • Sport (slootje springen, hardlopen, paardrijden, yoga op het strand, jetskiën).
 • Bedtijden (uitslapen, vroeg opstaan, een nacht overslaan).
 • Eten (patat halen, naar een lokaal restaurant gaan en alleen toetjes bestellen, pizza laten bezorgen, alleen sla eten, een ijsje met veertien bolletjes eten).
 • Cultuur (naar het spoorwegmuseum, een Frans boek lezen, alle kunstmarkten in de omgeving bezoeken).
 • Shoppen (toeristenkitsch, een opwaaiende zomerjurk, lokale specerijen).
 • Mensen (nieuwe vrienden maken, met rust gelaten worden, onbeperkt appen met het thuisfront)
 • Anders (elke dag een net-uit-je-bed-selfie maken, strand-jutten, een vakantiecollage maken, je duikbrevet halen, een ketting van madeliefjes rijgen, de hele vakantie offline zijn).

Goed onderhandelen

Natuurlijk kunnen niet altijd ieders vakantiewensen vervuld worden. Als de puberzoon wil paragliden, maar er in de verste verte geen bergen zijn, bijvoorbeeld. Of als jij het liefst niemand tegenkomt, terwijl jullie naar de Spaanse Costa zouden gaan. Toch valt er vaak wel wat te onderhandelen en dat zouden we best wat meer mogen doen, zeggen de Amerikaanse hoogleraren Margaret Neale en Thomas Lys in het Handboek onderhandelen. Of het nu gaat om werk, relaties of geld, we laten veel kansen liggen om onze zin te krijgen. Onderhandelen wordt volgens Neale en Lys te vaak gezien als een strijd met winnaars en verliezers: wat de een krijgt, gaat ten koste van de ander. Hun advies is onderhandelen juist te zien als een manier om samen een probleem op te lossen, te besluiten wat ieder geeft en krijgt.

Hoe doe je dat? Twee belangrijke tips:

 1. Verdiep je in de ander. Het begint met inzicht hebben in je eigen wensen én in die van je reisgenoot. Begin het gesprek daarom met de vraag: ‘Wanneer is deze onderhandeling voor jou geslaagd?’ Vaak blijkt dat best aan de onderliggende behoeften kan worden voldaan. ‘Ik wil actie’ wordt dan misschien niet paragliden, maar een dagje naar een pretpark.
 2. Word niet boos. Uit onderzoek van Neale en Lys blijkt weliswaar dat mensen sneller geneigd zijn tot concessies wanneer de ander boos wordt, maar dat de nadelen van boosheid zwaarder wegen. Want de ander neemt die emotie makkelijk over en met twee boze gezichten onderhandelt het niet lekker. Wat beter werkt, is de herbeoordelingsstrategie, schrijven de hoogleraren. Met andere woorden: kijk met afstand naar de situatie. Je reisgenoot is niet bezig met jou dwars te zitten, maar heeft gewoonweg andere behoeften.

auteur

Manon Sikkel

» profiel van Manon Sikkel

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Laat de perfecte vakantie los

Tent in de auto, blik op het zuiden en rijden maar? Zo avontuurlijk zijn we meestal niet. Over onze ...
Lees verder
Verhaal

Laat de perfecte vakantie los

Tent in de auto, blik op het zuiden en rijden maar? Zo avontuurlijk zijn we meestal niet. Over onze ...
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Artikel

Psychiater Jim van Os: ‘Labels zijn niet meer van deze...

Het nieuwe programma Tygo in de Psychiatrie roept vraagtekens en discussie op over de huidige geeste...
Lees verder
Artikel

Psychiater Jim van Os: ‘Labels zijn niet meer van deze...

Het nieuwe programma Tygo in de Psychiatrie roept vraagtekens en discussie op over de huidige geeste...
Lees verder
Artikel

Zo ga je uitgerust op reis

Begin op tijd met nee zeggen. Je gaat met vakantie; dat wil niet zeggen dat je je vooraf uit de naa...
Lees verder
Kort

Flutvakantie erger dan miskoop

Eindelijk vakantie. Lekker een paar weken doen waar je zin in hebt. Maar wat willen je reisgenoten e...
Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...
Lees verder
Artikel

Vakantiestress

Vakantie is leuk. In principe. Maar voor sommige mensen is vakantie ook een bron van stress. Als je ...
Lees verder
Artikel

Experimenteren met tijd

Eindelijk vakantie. Lekker een paar weken doen waar je zin in hebt. Maar wat willen je reisgenoten e...
Lees verder
Artikel

Maak je hoofd leeg: mindfulness-oefeningen voor op vakantie

Geen zin om de eerste vakantiedagen kwijt te zijn aan gepieker? Vier oefeningen om prettiger te land...
Lees verder