Mensen die gezond eten, zijn minder vaak depressief dan snackfans. Maar is ongezond eten een oorzaak van depressie, of is het eerder een symptoom ervan? Volgens nieuw onderzoek van de Finse voedingsdeskundige Anu Ruusunen is het toch echt dat eerste.

Hoe komt u tot die conclusie?

Anu Ruusunen: ‘We hebben een groep van ruim tweeduizend middelbare mannen dertien tot twintig jaar lang gevolgd. Aan het begin van het onderzoek was geen van hen depressief. Maar in de loop ervan ontwikkelden deelnemers met een ongezond voedingspatroon significant vaker een depressie.’

Training Depressie beter begrijpen
Training

Training Depressie beter begrijpen

  • Leer depressie beter begrijpen aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten
  • Ontdek welke eerste stappen je kunt zetten om beter met je depressie om te gaan
  • Inspirerende sessies met video en achtergrondartikelen
Bekijk de training
Nu maar
45,-

Hoe weet u dat hun dieet al die jaren hetzelfde bleef?

‘We hebben bij de intake naar hun eetgewoonten gevraagd, en na vier, elf en twintig jaar weer. Die bleken behoorlijk stabiel.’

Wat is volgens uw onderzoek gezond eten?

‘Om te beginnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur – alles wijst erop dat dat stofje beschermend werkt tegen depressie. Het zit vooral in bladgroenten, koolsoorten en citrusvruchten. Verder: volkorenbrood, vis, magere kaas en gevogelte. En koffie! Al hebben we niet kunnen achterhalen waardoor dat beschermend werkt. Het lijkt in ieder geval niet door de cafeïne te komen.’

En wat kunnen we beter schrappen?

‘Zoetigheid, frisdrank, friet en

bewerkte vleesproducten. Hoe meer mensen daarvan aten, hoe hoger hun kans op depressie.’

Nee

Promotie aan University of Eastern Finland, 13 september 2013