Eerste Hulp Bij Ongelukkig

  • 1248 woorden
  • leestijd is 7 minuten
Wat je moet doen als iemand flauwvalt, leer je op elke eerstehulpcursus. Maar wat als je een depressieve buurman of een angstige vriendin wilt bijstaan? In 5 stappen kun je veel voor iemand betekenen.

Een collega die zich wel erg vaak ziek meldt en op het werk steken laat vallen. Een buurman die sinds enige tijd de gordijnen gesloten houdt. Een moeder op het schoolplein die ’s middags al naar alcohol ruikt. Een vriendin die met smoezen afspraken blijft verzetten. Een broer die stiller en magerder wordt. Je ziet het gebeuren en wilt misschien wel helpen, maar weet niet goed hoe. Terwijl zelfs kinderen uit groep 7 en 8 op EHBO-cursussen al leren hoe ze moeten ingrijpen als iemand flauwvalt of een pols breekt, weten maar weinig mensen wat ze moeten doen als iemand overduidelijk psychische problemen heeft.

Dat moet anders, vond de Australische Betty Kitchener, gerenommeerd docent geestelijke gezondheid én ervaringsdeskundige (zij had zelf ernstige depressies). Op basis van haar wetenschappelijke kennis en praktische ervaring ontwikkelde ze de cursus Mental Health First Aid (MHFA). Inmiddels hebben meer dan twintig landen kennisgemaakt met deze eerste hulp bij psychisch leed en de gelijknamige cursus wordt ook in Nederland gegeven. De cursus volgt het Mental Health First Aid handboek en traint de cursisten in het voeren van gesprekken. Dat handboek gaat in op een aantal bekende psychische problemen – zoals angst, depressie, psychose en alcohol- en drugsverslaving – en psychische crises zoals paniekaanvallen, suïcidaal gedrag, ernstige zelfverwonding en ernstige psychotische aanvallen.
MHFA pas je toe in vijf stappen, afgekort als BLIZZ: Benaderen, Luisteren, Informatie bieden, Zoeken naar professionele hulp en Zoeken naar een sociaal vangnet.

Zo bied je psychische eerste hulp:

Stap 1. Leg contact

Stel, het valt je op dat iemand in je omgeving zich anders gaat gedragen. Een collega kan zich een paar keer verslapen of vergissen, maar als ze ook slordig werk aflevert, afspraken vergeet en wel heel nonchalant is in haar werktijden, wordt het tijd om eens een kop koffie voor haar mee te nemen en te peilen hoe het gaat. En het is best een goed idee eens aan te bellen bij de buurman die altijd naar je zwaaide en de hond aaide, maar zich nu al weken verschuilt in zijn huis. Misschien moet je een paar pogingen doen voordat het je lukt om contact te leggen.
Zorg dan dat jullie eens samen aan tafel komen te zitten. Zoek naar een geschikte plek en tijd om elkaar te spreken. Zorg voor een rustige, veilige en prikkelarme omgeving (zet radio of tv uit), stel je geest en je hart op en, neem een open lichaamshouding aan, probeer niet te oordelen en toon medeleven – maar overdrijf het niet.
De beste manier om het gesprek te beginnen, is te beschrijven wat je ziet: ‘Het valt me op dat je de la atste tijd afspraken vergeet en dat er fouten in je werk sluipen. Dat is eigenlijk niks voor jou.’ ‘Ik zie je nooit meer buiten, hoe komt dat?’ Vertel dat je je zorgen maakt en benadruk dat het gesprek vertrouwelijk is.

Lees de andere 4 stappen voor slechts €0,79 via Blendle of in het extra dikke voorjaarsnummer! 

 

Log in om verder te lezen.
auteur

Malou van Hintum

» profiel van Malou van Hintum

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik ben mezelf kwijt

Lees verder
Branded content

‘Schoonheid is uitstralen dat je gelukkig bent’

De natuur heeft ons geprogrammeerd om naar mooie dingen te kijken, zegt psychologe Nancy Etcoff. Maa...

Lees verder
Artikel

5 vragen over alcoholverslaving

Wanneer drink je teveel - en wanneer ben je verslaafd? Wat zijn de kenmerken? Wat is de oorzaak van ...

Lees verder
Advies

Mijn zoon is depressief

Lees verder
Artikel

Advieswinkel voor psychische problemen

Lees verder
Artikel

Zonnig de herfst in, oefeningen in optimisme (2)

Lees verder
Artikel

Krijgt u genoeg daglicht?

Lees verder
Interview

Mike Boddé ‘Van een scheve lantaarnpaal werd ik al somber’

Lees verder
Advies

Ik ben verslaafd aan erotisch chatten

Lees verder