Wat geef je iemand die alles al heeft?

Mijn moeder heeft alles. Meer boeken dan ze ooit kan lezen, meer cd’s dan ze ooit kan beluisteren en een buitenhuis vol prachtige spullen. Wat kan ik haar in hemelsnaam nog geven wanneer ze 70 wordt? En daarmee komt direct de volgende vraag in me op: waarom geven we elkaar überhaupt cadeaus?

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes
Training

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes

  • Herken én doorbreek je belemmerende familiepatronen
  • Ontdek hoe je je eigen pad kunt bewandelen en voel je vrijer
  • Inspirerende video’s en opdrachten onder begeleiding van een contextueel therapeut
Bekijk de training
Nu maar
69,-

In de psychologie wordt naar elk menselijk gedrag onderzoek gedaan. Dus ook naar het hoe en waarom van cadeaus uitwisselen. Iemand een cadeau geven versterkt de onderlinge band, zeggen wetenschappers. Bovendien symboliseert het cadeau de bestaande verhouding. Daarom geef je je nieuwe liefde aan het begin van de relatie een kamerplantje, pas later een reisje naar

Parijs en nog later een gouden armband; in die volgorde en niet andersom. Geschenken geven we om onze waardering, dankbaarheid en interesse te tonen. Een mooie verrekijker voor je beste vriend die vogelaar is, wil zeggen dat je je hebt ingeleefd in de ander en dat je de tijd hebt genomen om je te verdiepen in de voor jou onbekende wereld van verrekijkers – om maar iets te noemen.

Zelf heb je daar trouwens ook iets aan. Uit een onderzoek door de universiteit van Waikato, Nieuw-Zeeland, blijkt dat mensen die geld aan eenander besteden gelukkiger zijn dan mensen die het uitgeven aan zichzelf. Het geven van cadeaus stimuleert het beloningscentrum in de eigen hersenen.

Log in om verder te lezen.