De universaliteit van rouw

Dit stukje zou eigenlijk over spiritualiteit moeten gaan, het thema van deze maand. Maar ik zou liegen als ik zou opschrijven dat juist dat onderwerp mij de afgelopen tijd heeft beziggehouden. Soms gebeuren er dingen die al het andere overschaduwen en relativeren. Mijn vakantie heeft dit jaar een ongewoon einde gehad. ’s Morgens kwam ik […]

Dit stukje zou eigenlijk over spiritualiteit moeten gaan, het thema van deze maand. Maar ik zou liegen als ik zou opschrijven dat juist dat onderwerp mij de afgelopen tijd heeft beziggehouden. Soms gebeuren er dingen die al het andere overschaduwen en relativeren.

Mijn vakantie heeft dit jaar een ongewoon einde gehad. ’s Morgens kwam ik opgewekt en uitgerust thuis, ’s avonds zat ik aan het sterfbed van mijn vader. Die snelle wisseling van decor drong me in een vacuüm dat onwerkelijk en vervreemdend aanvoelde. ‘Hij heeft op je gewacht’, zei een van mijn zussen, toen we elkaar in de armen vielen in de hal van het verpleeghuis waar hij al tweeënhalf jaar verzorgd werd. Onze emoties versterkten elkaar, maar de gedeelde ervaring verzachtte tegelijkertijd de pijn. Aan weerszijden van zijn bed haalden we herinneringen op, zijn handen in de onze. We zongen zachtjes zijn lievelingsliedjes en ik besefte dat dit de laatste keer was dat ik mijn vader levend zag.

Mijn vader is 86 jaar geworden, het was zijn tijd en het is goed zo. En toch is er een onbenoembaar gat geslagen. ‘Was het onverwacht?’, vroegen velen me in de dagen na zijn dood. Ja en nee.

Log in om verder te lezen.
auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Omgaan met verlies

Het verlies van een dierbare kun je niet wegduwen, ontkennen of ontlopen. Rouw moet je némen. Maar ...

Lees verder
Artikel

Liefde nieuwe stijl

We gaan vrijer met de liefde om dan ooit. Maar werkt dat wel voor iedereen? Groot dossier vol inzich...

Lees verder
Interview

‘Ik zag de paniek in de ogen van de gynaecoloog’

Lees verder
Artikel

De inzichten na een rouwretraite

Lees verder
Artikel

Oma ligt achter het kamerscherm

Lees verder
Kort

Sterven van verdriet

Lees verder
Advies

Mijn dochter vond haar dode vader

Lees verder
Artikel

‘Niets zal ooit nog hetzelfde zijn’

Lees verder