De universaliteit van rouw

Dit stukje zou eigenlijk over spiritualiteit moeten gaan, het thema van deze maand. Maar ik zou liegen als ik zou opschrijven dat juist dat onderwerp mij de afgelopen tijd heeft beziggehouden. Soms gebeuren er dingen die al het andere overschaduwen en relativeren. Mijn vakantie heeft dit jaar een ongewoon einde gehad. ’s Morgens kwam ik […]

Dit stukje zou eigenlijk over spiritualiteit moeten gaan, het thema van deze maand. Maar ik zou liegen als ik zou opschrijven dat juist dat onderwerp mij de afgelopen tijd heeft beziggehouden. Soms gebeuren er dingen die al het andere overschaduwen en relativeren.

Mijn vakantie heeft dit jaar een ongewoon einde gehad. ’s Morgens kwam ik opgewekt en uitgerust thuis, ’s avonds zat ik aan het sterfbed van mijn vader. Die snelle wisseling van decor drong me in een vacuüm dat onwerkelijk en vervreemdend aanvoelde. ‘Hij heeft op je gewacht’, zei een van mijn zussen, toen we elkaar in de armen vielen in de hal van het verpleeghuis waar hij al tweeënhalf jaar verzorgd werd. Onze emoties versterkten elkaar, maar de gedeelde ervaring verzachtte tegelijkertijd de pijn. Aan weerszijden van zijn bed haalden we herinneringen op, zijn handen in de onze. We zongen zachtjes zijn lievelingsliedjes en ik besefte dat dit de laatste keer was dat ik mijn vader levend zag.

Mijn vader is 86 jaar geworden, het was zijn tijd en het is goed zo. En toch is er een onbenoembaar gat geslagen. ‘Was het onverwacht?’, vroegen velen me in de dagen na zijn dood. Ja en nee.

Log in om verder te lezen.
auteur

Suzanne Weusten

» profiel van Suzanne Weusten

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Jongeren in de rouw

'Ik mis mijn vader bij alles; dat hij er gewoon niet meer is', zegt Niek van dertien. Sociaal-wetens...

Lees verder
Verhaal

Verdiep de band met je partner

De Amerikaanse relatietherapeut Sue Johnson vond de sleutel tot een gelukkige, hechte relatie: verbo...

Lees verder
Artikel

Eenzaam rouwen

Lees verder
Advies

Mijn moeder is al twee jaar woedend

Lees verder
Advies

Ik rouw om het vertrek van mijn zoon

Lees verder
Artikel

Niets te verliezen

Lees verder
Advies

Foto’s van zijn overleden vrouw

Lees verder
Artikel

‘Ik besloot een leven te redden: het mijne, hier en nu’

Lees verder