De vraag

Nog steeds last van mijn dominante vader

Beste Ron,
Ondanks mijn leeftijd (55) heb ik vrijwel dagelijks last van mijn opvoeding (zeer dominante vader). Ik sta vrij sceptisch tegenover therapie, omdat er zoveel keus is en ik door de bomen het bos niet meer zie. Ben ik eigenlijk wel rijp voor therapie en zo ja voor welke vorm? Hoe weet ik verder of de therapeut goed is?

Vriendelijke groeten, Marian

Het advies

Expert

Ron van Deth

Beste Marian,
Je gaat in je e-mail maar heel kort in op de ernst van je problemen, terwijl dat heel bepalend voor je vraag of je ‘rijp bent voor therapie’. In het algemeen geldt dat als je in je privéleven of op je werk al langere tijd sterk wordt gehinderd door je problemen, dan is er vermoedelijk sprake van een psychisch probleem.

Als je meent dat je inderdaad een psychisch probleem hebt, dan betekent dat nog niet automatisch dat je dan ook direct in therapie moet. Misschien ben jij wel een type dat die problemen op een andere manier wil aanpakken. Ik weet niet wat er bij jou precies aan de hand is, maar gesprekken met iemand die je vertrouwt kunnen je vast verder helpen. Je kunt daarvoor denken aan goede bekenden in je directe omgeving, maar ook aan je huisarts. Die gesprekken kunnen duidelijk maken wat de kern van je probleem is en wat je er het beste aan zou kunnen doen. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel zelfhulpboeken over tal van onderwerpen die je goed op weg kunnen helpen.

Als je besluit in therapie te gaan, dan is het heel belangrijk hoe jijzelf tegen je problemen aankijkt. In je e-mail schrijf je ze toe aan een bepaalde aanpak in je jeugd. In dat geval kom je al gauw bij de psychoanalytische of cliëntgerichte vorm van therapie terecht. Ga wel goed na of de werkwijze van dit soort gesprekstherapieën bij je past. Misschien wil je wel liever heel concreet aan de slag met oefeningen om je gedrag te veranderen en helemaal niet graven in je verleden of je diepste zielenroerselen?
Kies voor een therapeut die ingeschreven is in het BIG-register of tenminste aangesloten is bij een beroepsvereniging. Vraag eerst een kennismakingsgesprek aan met zo’n therapeut en kijk dan vooral of het ‘klikt’. Dat is namelijk heel bepalend of de therapie zal slagen. Heb je je twijfels, breng die dan ter sprake of begin er niet aan. Er zijn vast goede andere therapeuten, met wie het wel ‘klikt’.

Veel succes!
Ron van Deth

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Sensitieve ouders, slim kind

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Test

Ontdek je liefdesstijl

'Mensen hebben vaak geen idee hoe ze zich gedragen in een relatie'.

Lees verder
Verhaal

Een moeder met borderline

Lees verder
Interview

Aan den lijve

Lees verder
Advies

Mijn woede op mijn ouders grenst aan moordlust

Lees verder
Verhaal

De werkelijke invloed van je geboortepositie op je karakter

Lees verder
Advies

Hoe kan ik weer houden van mijn zoon?

Lees verder
Interview

Opgroeien bij ouders van hetzelfde geslacht

Lees verder