Onderzoekers van de Pennsylvania State University waren benieuwd hoe de broer-zusband verandert in de loop van de tijd, en volgden van tweehonderd gezinnen de oudste twee kinderen tot in de late adolescentie.

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes
Training

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes

  • Herken én doorbreek je belemmerende familiepatronen
  • Ontdek hoe je je eigen pad kunt bewandelen en voel je vrijer
  • Inspirerende video’s en opdrachten onder begeleiding van een contextueel therapeut
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Over het algemeen blijken kinderen het meest te ruziën als de oudste ongeveer 13 is, en de jongste 10. Maar naarmate kinderen ouder worden, wordt hun band steeds positiever en intiemer – vooral tussen zusjes.

Ook de ouders hebben invloed op de verhouding tussen de kinderen, zo blijkt. Kinderen met een warme en accepterende moeder hebben onderling ook een intiemere band. Is mama tijdelijk wat minder liefdevol, dan wordt ook de relatie tussen de kinderen koeler.

Vaders hebben vooral invloed op hoe vaak hun kinderen ruziemaken. Hoe meer conflicten een vader heeft met zijn kinderen, hoe meer de kinderen onderling ruzie­maken. Een slecht huwelijk van de ouders ten slotte gaat meestal samen met een hechtere band tussen hun kinderen – waarschijnlijk omdat ze dan meer naar elkaar toetrekken voor emotionele steun, denken de onderzoekers.

Child Development, november/december 2006