Brein

Eind april werd het Maastricht Brain Imaging Centre (M-BIC) geopend. Het onderzoeks­centrum beschikt over de nieuwste technische snufjes, zoals de meest geavanceerde fMRI-hoofdscanner van ons land. Hersenactiviteit kan nu nog preciezer in kaart gebracht worden waardoor revolutionair brein­onderzoek mogelijk wordt.

Het grote breinboek

Bestel nu het grote breinboek in onze webshop!

Grondlegger van het Maastrichtse neurowetenschappelijk onderzoek Rainer Goebel: ‘Wij zijn de eersten die met de fMRI-scanner onderzoeken hoe mensen hun eigen hersenactiviteit kunnen beïnvloeden. Terwijl mensen gescand worden, kijken ze naar een thermometer op een computerscherm die de activiteit in een specifiek breingebiedje weergeeft. Als het ze lukt om de thermometer op een bepaald niveau te brengen, krijgen ze punten. Deze techiek heet neurofeedback. We hebben al aangetoond dat mensen op deze manier hersengebieden kunnen leren activeren of deactiveren, waarmee je geheugen, waarneming van kleur of gezichten en gevoelens kunt beïnvloeden.’ Zo bleek bijvoorbeeld dat mensen via neurofeedback pijn konden bestrijden. Op termijn kan dit compleet nieuwe therapievormen opleveren. Voor schizofrenie bijvoorbeeld.

Goebel: ‘We weten dankzij hersenscanners waar in het brein de hallucinaties van deze patiënten ontstaan, zoals het horen van stemmen. Met behulp van neurofeedback in de fMRI-scanner kunnen ze leren dit gebied minder actief te maken, waardoor ze controle krijgen over

hun symptomen. Of dat echt werkt, gaan we nu onderzoeken. We voelen ons pioniers.’ De eerste resultaten van de 15 nu lopende projecten worden eind dit jaar verwacht.