Je krijgt een persoonlijke coach. Wie wil niet leren omgaan met tegenslagen, en meer uit het leven halen? Psycholoog Gijs Jansen, een bekend coach op het terrein van de Acceptance and Commitment Therapy, neemt je bij de hand. Eerst vertelt hij echter zijn persoonlijke verhaal, waarin hij heel wat kwetsbaarheden laat zien. Bijvoorbeeld dat hij in de brugklas het pispaaltje was.

Het is slim geschreven. Na het persoonlijke verhaal van de auteur ben je als lezer zelf aan de beurt. Je wordt uitgedaagd om naar jezelf, je worstelingen en dromen te kijken. Dat kan confronterend zijn. Zo krijg je de vraag: Hoeveel jaren heb je nog als je mazzel hebt en 80 wordt? En hoeveel is dit als je pech hebt, en 60 wordt? Wat ga je doen met dit besef? Juist omdat de auteur zichzelf eerst zo heeft blootgegeven, ben je geneigd om dit zelf ook te doen – ook bij lastige vragen.

Het is opgedeeld in hapklare brokken. Heerlijk is dat het boek bestaat uit korte hoofdstukjes van maximaal vijf bladzijden, die soepel geschreven zijn. Hierdoor hoef je steeds maar eventjes te lezen om al aan het denken te worden gezet.

Gijs Jansen, De vonk van verbinding, Thema, € 17,95