Boek van de maand: Oneindige liefde

‘Liefde is een vaardigheid waar je steeds beter in kunt worden’, begint relatietherapeute Emanuela Deyanova. Wat een cliché, denk je misschien. Ja, liefde is een werkwoord, maar hoeveel is daar al niet over geschreven? Maar Deyanova blijft zeker niet hangen in clichés.

Boeken van de maand: december 2020

Boeken van de maand: december 2020

Zit je met deze koude dagen ook liever thuis op de bank? Deze 5 boeken helpen je de winter door.

Lees verder

Op een aangename manier neemt Deyanova de lezer bij de hand om beter te worden in de vaardigheid ‘liefde’. Belangrijk daarbij is dat we beter naar onszelf en onze partner gaan kijken.

We vallen niet alleen maar op iemand omdat hij slim, grappig of knap is. We kiezen onbewust iemand uit die ons een spiegel voorhoudt en ons confronteert met de in onze jeugd ontstane overlevingsmechanismen.

Die toen misschien succesvol waren, maar die ons gaandeweg ook in de weg kunnen gaan zitten. De een ontwikkelt zich zo tot een loyaal persoon die zichzelf wegcijfert, de ander tot een autonoom persoon die niemand nodig denkt te hebben – en zich daardoor ook niet goed kan binden.

Een relatie biedt ons bij uitstek de mogelijkheid om die mechanismen te ontdekken en waar nodig te veranderen. En om de ander te helpen in dat proces. Daarbij is een relatiecrisis de ultieme kans voor een doorbraak. Want juist tijdens zo’n crisis loop je aan tegen de hardnekkige overtuigingen, onzekerheden en angsten die aan je mechanisme ten grondslag liggen.

Als je dit patroon eenmaal herkent, worden kleine irritaties duidelijke signalen die als kleine alarmbelletjes vertellen: hier ligt iets waaraan gewerkt moet worden!

Deyanova biedt veel praktische oefeningen en gebruikt verhelderende metaforen. Zie de relatie bijvoorbeeld als een krukje met drie poten, waarbij één poot staat voor liefde, één voor organisatie en één voor intimiteit. Het is belangrijk dat je alle drie de onderdelen aandacht geeft. Als je moeite hebt met een van de drie, gaat het krukje – en dus de relatie – wankelen.

De confrontatie aangaan kan ongemakkelijk en pijnlijk zijn, zegt Deyanova ook. Je kwetsbaar opstellen vraagt om lef. En soms is de conclusie dat mensen beter uit elkaar kunnen gaan. Bijvoorbeeld als een van de twee steeds over de grenzen van de ander heen gaat. Maar vaker zal het je relatie juist verdiepen en de intimiteit vergroten.

Emanuela Deyanova, Oneindige liefde, Volt, € 21,99

Psychose van dichtbij

Als antropoloog Imke Gilsing in een psychose belandt, wordt ze opgenomen en belandt ze maar liefst tien dagen in een isoleercel. De HEL XL noemt ze die tijd.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

De opsluiting is traumatisch en maakt mensen zieker; dat zou in Nederland niet moeten kunnen, stelt Gilsing. Het is de reden dat ze besluit haar ervaringen te delen.

Als in een wervelwind neemt ze je mee in haar vier weken durende psychose; van denkbeeldige dialogen met Jelle Brandt Corstius, op wie ze heimelijk verliefd is, tot haar deelname aan een datingshow, waarin zij als Tinkerbel een Peter Pan moet vinden.

Alleen als ze terugblikt op haar leven vóór de psychose, kom je als lezer even op adem. Het is knap hoe Gilsing haar schreeuw om een liefdevollere psychiatrische gezondheidszorg met veel vaart en humor weet te verwoorden.

Imke Gilsing, Een dag uit het leven van Tinkerbel, Ten Have, € 24,99

Een sterk en vrolijk kind

Is je kind heel kritisch op zichzelf? Gaat hij uitdagingen uit de weg en wil hij liever niet naar school? Misschien heeft hij last van een negatief zelfbeeld. Deze praktische gids, die ouders en kinderen (7-11) samen kunnen lezen, helpt kinderen zich sterk en vrolijk te voelen.

Kinderen leren onderscheid te maken tussen wat ze zeggen (‘Dat kan ik niet’) en eigenlijk denken (‘Ik ben bang dat ik het niet kan’). Vervolgens leren ze om vriendelijke, helpende zinnetjes tegen zichzelf te zeggen, bijvoorbeeld: ‘Ik kan mijn best doen en om hulp vragen.’

In het boek staan ook oefeningen voor meer zelfwaardering: laat je kind opschrijven wat hem trots of blij maakt. Stop de papiertjes in een gelukspot. Als je kind zich rot voelt, trekt hij een papiertje uit de pot.

Poppy O’Neill, Je bent een ster. Een kindergids over zelfwaardering, Nieuwezijds, € 17,50

Troostende minifilosofie

‘Angst is de duizeling van vrijheid’, aldus de Deense filosoof Søren Kierkegaard. En: ‘Je kunt beter niks doen dan druk te zijn met niks’, zei ooit de Chinese wijsgeer Lao Tse.

Tijdens de eerste lockdown deelden illustrator Marijke Klompmaker en filosoof Stine Jensen elke dag online een illustratie met een vraag of overpeinzing voor hoofd, hart en ziel. Want wanneer je niet naar buiten kunt, kun je wel naar binnen keren om van daaruit de buitenwereld te bekijken. En bovendien kunnen filosofische gedachten troostend zijn.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

In dit boek zijn deze zogenoemde minifilosofiebreaks, inclusief de geweldige tekeningen, verzameld. Ze nodigen zowel volwassenen als kinderen uit om dagelijks even stil te staan bij een specifiek onderwerp en bieden mooie inzichten, van soms ook verrassende afzenders. Zoals: ‘Wie de regenboog wil, moet de regen erbij nemen.’ Een uitspraak van Dolly Parton.

Stine Jensen en Marijke Klompmaker, Troostfilosofie. Voor elke dag een inspirerende gedachte, Kluitman, € 18,99

Hoe alcohol je brein, lichaam en gedrag beïnvloedt

Maar als het vandaag zou worden ontdekt, zou alcohol niet worden toegelaten tot de voedingsmarkt, aldus professor neuropsychofarmacologie David Nutt. Nutt legt in heldere taal uit hoe alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, ons lichaam, brein en gedrag beïnvloedt. Het legt het controlecentrum van je hersenen plat, waardoor je jezelf niet in de hand hebt. Al snel ga je je afvragen of de voordelen (ontspanning, soepelere contacten) opwegen tegen de nadelen (de invloed op je gezondheid, slaap en seksleven).

En dat is precies wat Nutt wil: feiten delen, zodat mensen slimme keuzes rond drank kunnen maken. In het boek staan ook tips om te minderen: drink nooit alleen, ga eerst ontstressen (sport/yoga), en drink af en toe een periode niet (Dry January), zodat je bewuster leert omgaan met drank.

David Nutt, Drankje? De nieuwste inzichten over alcohol en gezondheid, Nieuwezijds, € 21,95