Nuchter blijven

In Hoogsensitief. Wat je moet weten zet klinisch psycholoog en onderzoeker Elke van Hoof de feiten over HSP’s op een rijtje en haalt ze het vaak negatieve oordeel ervan af. Want hoogsensitiviteit is geen zwakte, hoeft geen last te zijn en is ook niet per se iets bijzonders.

Training Hoogsensitiviteit als kracht
Training

Training Hoogsensitiviteit als kracht

  • Leer omgaan met prikkels en overprikkeling
  • Leer je grenzen herkennen en bewaken
  • Krijg toegang tot de besloten HSP-Facebookgroep
  • Nu met gratis Hooggevoelig special t.w.v. 9,99
Bekijk de training
Nu maar
99,-

Van Hoof beschrijft op een nuchtere manier wat hoogsensitiviteit precies is: een aangeboren persoonlijkheidskernmerk. Anders dan bij hooggevoeligheid (de termen worden, volgens Van Hoof onterecht, vaak door elkaar gebruikt) draait het in de kern niet om emoties, maar om het grotere aantal prikkels dat via de zintuigen binnenkomt in de hersenen. Die worden bovendien anders en vooral dieper verwerkt, waardoor bijvoorbeeld subtiele details eerder binnenkomen. Dat kan tot hevigere gevoelens leiden die soms prettig, soms vervelend zijn. Zo kan feilloos aanvoelen hoe een ander zich voelt een relatie ten goede komen, maar ook veel energie kosten. Het is kortom een eigenschap die niet goed of slecht is, maar die net als elke eigenschap positieve en negatieve kanten kent. Af en toe wordt Van Hoof wel erg theoretisch en wetenschappelijk, het boek is in eerste instantie dan ook gericht op professionals die met HSP’s werken. Maar ook als je de grafieken, tabellen en precieze onderzoeksbeschrijvingen overslaat, vind je een schat aan informatie over hoogsensitiviteit en tips om er beter mee om te gaan, mocht je er in het dagelijks leven last van hebben. Zo helpt het om jezelf te trainen in zelfregulatie: je leren focussen op positieve ervaringen in plaats van negatieve. En regelmatig pauzes inbouwen, zodat je stoom kunt afblazen om daarna weer beschikbaar te zijn.

Na het lezen van dit boek is vooral duidelijk dat hoogsensitiviteit geen beperking is, noch een zuil om je achter te verstoppen, maar – zoals Van Hoof het mooi formuleert – een kenmerk dat je persoonlijkheid kleurt. Op welke manier? Dat heb je zelf in de hand.

Elke van Hoof, Hoogsensitief. Wat je moet weten, Lannoo Campus, € 25,99

Je persoonlijke strategie

Weten dat je hoogsensitief bent, betekent nog niet dat je er ook goed mee uit de voeten kunt. Het belemmert mensen soms zelfs om voluit te leven. Dit werkboek heeft als doel om in beweging te komen, je energie te laten stromen en je hoogsensitiviteit voor je te laten werken. HSP-expert Susan Marletta Hart biedt vragenlijsten waarmee je onderzoekt hoe hoogsensitiviteit zich bij jou vooral uit. Je neemt je gedachten onder de loep en krijgt steeds duidelijker in beeld wat stress geeft en wat juist ontspanning en inspiratie. Daarnaast bevat het boek lichaamsoefeningen, invuloefeningen, gedachtenoefeningen en (linkjes naar) geleide meditaties op basis waarvan je uiteindelijk je eigen HSP-strategie ontwikkelt. Zodat je in elke situatie weet wat je het beste níet, maar vooral ook wél kunt doen.

Susan Marletta Hart, Leven met hooggevoeligheid. Het werkboek, Ten Have, € 20,-

Hart onder de riem

De schrijvers van dit boek, beiden hoogsensitief, willen de onwetendheid over HSP wegnemen, maar bovenal andere HSP’s en hun ouders een hart onder de riem steken. Want hoogsensitiviteit is volgens hen ook een gave. Ze vertellen veel wetenschappelijk onderbouwde weetjes en geven praktische tips, zoals: ‘HSP’s voelen feilloos aan wanneer iemand niet eerlijk of onzeker is’, en: ‘Een lekkere huilfilm kijken kan helpen een verdrietig gevoel dat niet van jou is – HSP’s nemen andermans emotie snel over – kwijt te raken.’ Sommige beweringen roepen wrevel op, zoals: ‘Voor HSP’s zijn eerlijkheid, respect en toewijding de basiswaarden voor een relatie.’  Want geldt dat niet gewoon voor iedereen?

Training HSP@work: zo blijf je in balans
Training

Training HSP@work: zo blijf je in balans

  • Ontdek je talenten als HSP
  • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
  • Inspirerende video’s en onderzoeksresultaten van HSP-expert Esther Bergsma
Bekijk de training
Nu maar
49,-
Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp, Overprikkeld. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit, Kosmos, € 17,50

Hoogsensitief opvoeden – 3 Redenen om dit boek te lezen

Het verschaft op een prettige manier inzicht. Door de vele gedichtjes, anekdotes, prachtige illustraties en mooie vormgeving leest het boek makkelijk weg, én er staat ondertussen ook veel feitelijke en goed onderbouwde informatie in die veel verklaart en inzicht geeft. Zo voelen hoogsensitieve kinderen bovengemiddeld goed aan hoe een ander zich voelt, doordat de hersengebieden voor empathie van nature extra actief zijn.

Het biedt veel structuur en steun. Dat komt door de opbouw in acht zogenoemde krachtbronnen: rust, eerlijkheid, goede bedoelingen, echtheid, meedenken, gehoord en geloofd worden, tijd en verbondenheid. Lopen jij of je kind ergens tegenaan, dan kun je even naar (een van) die bronnen terugkeren. Is je kind bijvoorbeeld snel angstig? Forceer het niet, maar neem kleinere stapjes (rust) en toon je eigen kwetsbaarheid om te laten zien dat bang zijn niet erg is (eerlijkheid/echtheid).

Het bevat veel inventieve tips van ouders zelf. Zo besprenkelt een moeder van wie de dochters het overweldigend vinden om naar school te gaan, een steen of veertje met haar parfum en geeft ze dat mee. Zo is zij de hele dag een beetje bij ze.

Melissa Mertens, Lies Cattersel, Ann Bogemans en Steven Gielis, Hoogsensitief opvoeden. Ontdek en versterk de talenten van je kind, Lannoo, € 19,99

Apedruk

Dit mooi geïllustreerde prentenboek, geschikt voor hoogsensitieve peuters en kleuters, gaat over aapje Luna dat zich staande moet houden in een grote, drukke apenfamilie. En hoe zij leert om een rustig plekje voor zichzelf te creëren.

Training HSP@work: zo blijf je in balans + 2 coachsessies
Training

Training HSP@work: zo blijf je in balans + 2 coachsessies

  • Ontdek je talenten als HSP
  • Leer hoe je fijne werkomstandigheden creëert
  • Inclusief 2 privésessies met een HSP-coach
Bekijk de training
Nu maar
199,-
Galia Bernstein, Apedruk, Leopold, € 14,99

Hallo, ik ben Gwen, een hoog gevoelig kind

Doordat je leest vanuit het perspectief van een hoogsensitief meisje van 11, leer je begrijpen hoe het is om als kind een HSP te zijn. Kernboodschap: alles wat je nodig hebt om er goed mee om te gaan, zit al in jezelf. Voor kinderen vanaf circa 11 jaar.

Barbara Veer, Hallo, ik ben Gwen, een hoog gevoelig kind, Published By Barbara, € 15,50

Fenne en het danskamp

Meedoen aan een belangrijke danswedstrijd betekent ook meegaan op danskamp. Maar Fenne slaapt het liefst thuis, houdt niet van speurtochten of drukte. Toch gaat ze mee. Een verhaal voor kinderen vanaf circa 9 jaar, met achterin een korte uitleg en tips over omgaan met hoogsensitiviteit.

Josina Intrabartolo, Fenne en het danskamp, Scrivo Media, € 14,50