Je leert hoe je via de huid stress vermindert. De huid is een intelligent orgaan dat in nauw contact staat met het brein. Alle reden om er slim gebruik van te maken. Verlaag bijvoorbeeld stress door met een make-upkwastje zacht over je arm te strelen. De fluwelen aanraking brengt ademhaling en hartslag omlaag en verhoogt het gevoel van welzijn. Al snel ben je net een spinnende kat. En wist je dat een half uur massage je even goed doet voelen als een halfuur hardlopen?

Boek van de maand: Compassie in je leven

Boek van de maand: Compassie in je leven

Zelfcompassie is als een spier die je kunt trainen, schrijven deze auteurs. Ze geven veel op meditat...

Lees verder

Je begrijpt waarom aanraking zo belangrijk is. Mannen worden zelfs betere vaders als ze hun baby vaak aanraken. Dat verhoogt namelijk hun oxytocinespiegel, waardoor de testosteronproductie vermindert, en dat versterkt weer de band tussen vader en kind.

Je krijgt zelfs begrip voor het nut van bomen knuffelen. Probeer het maar eens. Vraag je af hoe de schors voelt. Ruw? Glad? Welke beelden roept dat bij je op? Gek om te doen? Helemaal niet. Waarom denk je dat sommige luxe auto’s een houten interieur hebben en zo’n lekker aanvoelend stuur? De tastervaring van je handen kan een gevoel van genot oproepen. Daardoor wakkert het je verlangen aan om juist die auto te kopen.

Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis, Huidhonger, AnkhHermes, € 22,50