Je hebt een functioneringsgesprek en je leidinggevende stipt één puntje van kritiek aan in een verder prima beoordeling. Dan heeft ons brein de hinderlijke neiging aan dit ene puntje te blijven haken en het uit te vergroten tot een groot falen, tot een gevoel over onszelf dat we er helemaal niks van bakken.

Huidhonger: 3 redenen om dit boek te lezen

Huidhonger: 3 redenen om dit boek te lezen

Stressvermindering, het belang van aanraken en bomen knuffelen: 3 redenen om Huidhonger te lezen.

Lees verder

Ons jakkerige bestaan met die voortdurende druk om op het werk, thuis, sociaal en in de sportschool te presteren, maakt ons niet alleen gevoelig voor een burn-out, maar ook voor zelfkritiek: hoe lukt het anderen toch om alle ballen in de lucht te houden terwijl ze bij jou voortdurend over de grond stuiteren?

Het is een gevoel dat iedereen wel eens overvalt en dat, als het zich maar vaak genoeg voordoet, fnuikend is voor je emotionele welzijn. Gelukkig is er, stellen meditatieleraar Koster en psychiater Van den Brink, een medicijn tegen: zelfcompassie, het vermogen om met vriendelijke ogen naar onszelf te kijken – en in het verlengde daarvan naar anderen. In Compassie in je leven beschrijven zij aan de hand van oefeningen en audiobestanden waarmee je thuis aan de slag kunt, hoe je dit vermogen kunt ontwikkelen. Veel oefeningen hebben gangbare meditatietechnieken als uitgangspunt. Kort door de bocht: reguleer je adem, laat gedachten zonder oordeel komen en gaan, en stel je vervolgens een situatie voor waar je in eerste instantie negatief tegenover staat, bijvoorbeeld omdat je vindt dat jij of een ander iets stoms heeft gezegd of gedaan. Je oefent dan, bij die voorstelling, met een milde reactie in de trant van ‘moge je gezond zijn / een lang leven hebben / vreugde ervaren…’ Oefen je dit maar lang genoeg, aldus de schrijvers, dan neemt je compassie, en daarmee je emotionele welzijn, vanzelf toe, zoals ook een spier sterker wordt van trainen.
Het streven is mooi, maar wat is ‘lang genoeg’? De achilleshiel van zowel dit boek als alle andere zelfhulpboeken die een blijvende gedragsverandering nastreven, is de lastig te nemen hobbel van het doorzetten. Misschien hebben we in de eerste plaats wel een ander, werkzaam hulpboek nodig: eentje over zelfdiscipline.

Frits Koster en Erik van den Brink, Compassie in je leven. Mindfulness verdiepen met heartfulness, Boom, € 26,50