Je relatie als biosfeer

Wat is goed voor óns? Op die manier naar relaties kijken maakt je leven een stuk prettiger, zegt de Amerikaanse therapeut Terrence Real. ‘Veel relatieproblemen komen voort uit doorgeschoten indivualisme.’

Beschouw je relatie als een gedeelde biosfeer en zet je in om die gezond te houden in plaats van je vooral op je eigen behoeften te richten.

Dat is het uitgangspunt van Wij, het nieuwe boek van Terrence Real. Veel relatieproblemen komen namelijk voort uit doorgeschoten individualisme, stelt Real, die al dertig jaar stellen met een ernstige relatiecrisis helpt.

Het individualisme rust op een fundament van competitie en eigenbelang: het plaatst jij tegenover ik. ‘Dat is prima als je tegenover een tijger staat, maar niet wanneer je met je partner, baas of kind te maken hebt.’

Relationeel denken – dus in termen van wij – is veel beter voor relaties, aldus Real. ‘Dat wil niet zeggen dat je allebei iets op dezelfde manier ziet, dezelfde gedachten hebt en dezelfde emoties voelt.’

Het is het besef dat je relatie je emotionele leefomgeving – je biosfeer – vormt. ‘Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je biosfeer te vervuilen met een woede-uitbarsting of een botte opmerking.

Maar je zult die vervuiling verderop weer inademen, omdat je partner zich terugtrekt.’ Het is dus in je eigen belang om de biosfeer gezond te houden. Als je je partner gelukkig maakt, leef je zelf ook prettiger.

Stellen die relationeel denken, kibbelen niet over wie er gelijk heeft, maar stellen zichzelf de vraag: hoe gaan we dit probleem als team benaderen op een manier die voor ons allebei werkt?

Daarvoor is het belangrijk om – zeker op moeilijke momenten – te ontrafelen welk deel van jou op de voorgrond staat: de ‘wijze volwassene’ of het ‘aangepaste kind’.

De eerste is het genuanceerde deel van jezelf dat niet overspoeld wordt door het verleden en veel om het ‘wij’ geeft. Het aangepaste kind is een getriggerd deel, ontstaan in het verleden en vooral gericht op overleven, waardoor het onbuigzaam, onrealistisch en onzichtbaar kan zijn.

De vele voorbeelden uit zijn praktijk helpen om het aangepaste kind te herkennen en vaker de wijzere, meer verbindende versie van jezelf te zijn. En de beloning is groot: een relatie met minder conflicten en meer intimiteit.

Terrence Real, Wij. Hoe we ‘jij & ik’ kunnen overstijgen voor meer liefde en verbinding, Spectrum, € 22,99

Clitkundig

De clitoris en penis lijken verrassend veel op elkaar. Ze hebben dezelfde onderdelen, kennen dezelfde gevoeligheid en de doorbloeding verloopt identiek.

Qua grootte, dikte en lengte doen ze trouwens ook niet voor elkaar onder. Het grootste verschil is dat de clit vooral inwendig zit en de penis buiten het lichaam hangt.

In It’s all about the clit ontkracht seksuoloog Lotte Sierens hardnekkige mythes, komen lessen in masturbatie voorbij en oefeningen voor zowel solopret als samenseks, waarbij je de aandacht van je hoofd naar je zintuigen brengt. Een praktische gids voor wie meer wil weten over het vrouwelijke seksuele genot.

Lotte Sierens, It’s all about the clit!, Borgerhoff & Lamberigts, € 22,99

Opvoeden met een plan

Wat hoop je te bereiken met het opvoeden van je kinderen? Het is een essentiële vraag, die ouders zich vaker zouden moeten stellen, vindt psycholoog en journalist Marilse Eerkens.

Simpelweg negatief gedrag bijsturen of erop vertrouwen dat je intuïtief het juiste doet, zijn volgens haar schrale manieren van opvoeden.

Een rijkere opvoeding betekent nadenken over wat je belangrijk vindt voor je kind in relatie tot de maatschappij en daar doelen aan verbinden. Zo leidt een autoritatieve opvoedstijl, waarbij je uitlegt waarom je iets wilt, tot kritisch denken.

Ook eigenschappen als empathie, veerkracht en creativiteit kun je als ouder gericht stimuleren. Eerkens vertaalt de wetenschap naar bruikbare adviezen.

Marilse Eerkens, Als ze maar gelukkig worden. Wat willen we bereiken met de opvoeding van onze kinderen? De Bezige Bij, € 22,99

Nooit meer lijnen

Denk je bij een handje pinda’s: caloriebom? Ga je hardlopen als je hebt ‘gezondigd’? Dan ben je beschadigd door de dieetcultuur, die slank gelijkstelt met goed en gezond.

In Bite me legt psycholoog Femke Buwalda uit hoe je door intuïtief eten weer leert luisteren naar innerlijke signalen, zoals honger en verzadiging in plaats van naar externe signalen, zoals calorieëntabellen.

Sceptici denken dat jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om alles te eten, leidt tot ongezonde voedingspatronen. Maar uit onderzoek blijkt dat intuïtieve eters gevarieerder eten, een stabieler gewicht hebben en een gezondere psyche.

Simpel? Nee, maar door de praktische oefeningen leer je hoe genieten hand in hand kan gaan met gezond leven.

Femke Buwalda, Bite me. Met intuïtief eten én zelfacceptatie naar een gezond leven, Boom, € 23,50

Omgaan met veranderingen

In Switchcraft combineert hoogleraar neurowetenschap Elaine Fox 25 jaar onderzoek, met persoonlijke verhalen en oefeningen om beter te kunnen omgaan met onzekerheid en veranderingen.

Zo raadt Fox aan om je niet alleen voor te bereiden op de verandering zelf, maar ook op de overgangsfase. Daarbij is het belangrijk jezelf een ‘vruchtbare leegte’ toe te staan om los te koppelen van de oude situatie.

Een ander cruciaal aspect van mentale wendbaarheid is volgens Fox ‘intellectuele nederigheid’: respect voor andermans standpunten en de bereidheid die van jezelf te herzien.

Je ontwikkelt dat vooral door voor een groeimindset te kiezen, waarbij je ervan uitgaat dat je vermogens niet vastliggen, maar je ze verder kunt ontwikkelen.

Elaine Fox, Switchcraft. De kunst van mentale wendbaarheid, Ten Have, € 24,99