1. Het geheime dagboek van Adrian Mole – Sue Townsend: wat gaat er om in het hoofd van een puber? Iedereen die Adrian Mole leest, weet het (weer): een ontluikende verliefdheid, de angst dat zijn intellectuele capaciteiten onopgemerkt zullen blijven en dat zijn moeder hem zo erg verwaarloost (‘ik moet altijd mijn eigen schoenen poetsen’) dat hij getekend is voor het leven.
  2. Lolita – Vladimir Nabokov: De liefde van Humbert Humbert, een man van middelbare leeftijd, voor het twaalfjarig meisje Lolita raakt een maatschappelijk taboe. Maar iedere evolutionair psycholoog zou Humbert wel kunnen begrijpen: de kans dat een jonge vrouw voor veel nageslacht zorgt is groter.
  3. The catcher in the rye – J.D. Salinger: Voer voor jeugdpsychologen: de zestienjarige Holden Caulfield zit erg met zichzelf in de knoop. Hij verzet zich tegen de overgang van zijn onschuldige kindertijd naar de volwassen wereld, die volgens hem hard en hypocriet is. Zijn neerslachtigheid leidt ertoe dat hij in een psychiatrische instelling belandt.
  4. Bidden wij voor Owen Meany – John Irving: Wat als je, net als Owen Meany,  al vanaf je vroege jeugd weet hoe de rest van je leven zal verlopen en welk onafwendbaar lot je tegemoet gaat? Is dat een opluchting of juist een last?
  5. Prep – Curtis Sittenfeld: De veertienjarige Lee Fiora voelt zich een buitenstaander tussen haar intelligente en sportieve klasgenoten op een prestigieuze, competitieve kostschool. Ze observeert het gedrag van de anderen en probeert haar plaats tussen hen te veroveren.