Hoe help je een kind met anorexia? Het wíl immers niet worden geholpen. Om ouders van anorexiapatiënten bij te staan schreven de Belgische psychiater Yves Simon, gespecialiseerd in eetstoornissen, en psychologe Isabella Simon-Baïssas Help je kind anorexia te overwinnen. Eerst biedt het boek informatie over anorexia en de fasen die de zieke, de ouders en het hele gezin doorlopen. Daarna geven de Simons concrete adviezen. Zo krijgen ouders de raad om na elke maaltijd gezellig iets samen te doen met hun kind, ongeacht de vraag of het heeft gegeten.

Ouders van anorexiapatiënten voelen zich vaak machteloos en ervaren weinig grip op hun kind. De schrijvers laten duidelijk zien wat wel en niet goed is om te doen. Ze geven ook aan hoe je als ouder kunt omgaan met je eigen gevoel. Toezien hoe je kind zich uithongert gaat immers tegen alle ouderlijke gevoelens in.

Bovendien kampen veel ouders met schuldgevoel, bijvoorbeeld als ze hun kind in het ziekenhuis moeten achterlaten. Het boek laat, heel overtuigend, ouders van ex-patiënten advies geven. ‘Geef niet toe, zelfs als je haar lijden ondraaglijk vindt,’ zegt een moeder over een dochter die smeekt dat ze naar huis wil. De rode draad is dan ook: houd voet bij stuk, want een anorexiapatiënt kan niet langer beoordelen wat goed voor haar is.

– Yves Simon en Isabella Simon-Baïssas, Help je kind anorexia te overwinnen, Standaard Uitgeverij, € 14,95