Gevaren in de baarmoeder

Heb je meer kans op een probleemkind na een stressvolle zwangerschap? Kun je het IQ van je kind gunstig beïnvloeden door je dieet? En hoe schadelijk is dat ene wijntje? De invloed van stress, muziek, voeding en nicotine op het ongeboren kind.

Tijdens de zwangerschap kunnen we niet precies zien wat er in de baarmoeder gebeurt, laat staan welke invloed onze dagelijkse handelingen hebben op het ongeboren kind. Zou het iets merken van uw heftige emoties tijdens die ruzie? Of van dat muziekje dat u telkens draait, de smaak van uw eten, die drie wijntjes die u zomaar dronk?

Volgens oude volkswijsheden heeft alles wat een zwangere vrouw voelt of denkt, effect op het kind in haar buik. Is ze vaak boos tijdens de negen maanden, dan brengt ze een boos kind ter wereld; is ze verdrietig, dan krijgt ze een huilbaby. Bij de Siriono, een Zuid-Amerikaanse stam, is het zwangere vrouwen zelfs verboden om vlees van bepaalde dieren en vogels te eten: ze zijn bang dat de eigenschappen van die dieren worden overgedragen op het kind.

Allemaal bijgeloof, gelukkig. En toch zit er een kern van waarheid in. Want uit recente studies blijkt dat voeding, voedingsstoffen en zelfs stress van de moeder echt een subtiele, maar blijvende invloed kunnen uitoefenen op het kind in de buik.

Welke invloed heeft roken en drinken?

Hoewel de placenta veel stoffen tegenhoudt, kunnen alcohol en nicotine vrij passeren. Zelf voelen we weinig van één biertje

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Synesthesie

Letters zien in kleuren, geuren ruiken bij geluiden, vormen voelen bij smaken: bij ongeveer één op...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Dromendagboek

Van dromen valt veel te leren. Zet de nachtelijke avonturen van je kind op papier en praat er samen ...

Lees verder
Artikel

Waarom aanraking essentieel is voor baby’s

Lees verder
Artikel

Mama’s warme handen

Lees verder
Artikel

Geur van zogende moeders is opwindend

Lees verder
Artikel

Ontroostbaar, maar kerngezond

Lees verder
Artikel

Lichte baby’s hebben later meer problemen

Lees verder
Artikel

Piekervaringen

Lees verder