Je weet wat ertoe doet bij iemand met geheugenverlies

Na dertig seconden is iemand met Alzheimer weer vergeten wat er is gebeurd. Toch heeft het zin om regelmatig op bezoek te gaan.

Denk maar eens aan dat leuke weekend dat je zelf tien jaar geleden meemaakte. Misschien herinner je je er weinig meer van, maar dat maakte het nog geen zinloze ervaring.

Dat geldt ook voor mensen met Alzheimer: elk moment dat ze kunnen genieten, is meegenomen. Hoe vaker je ze een goede tijd kunt bezorgen, hoe beter.

Je leert beter omgaan met mensen met Alzheimer

Dat begint al met het begroeten. Neem daar de tijd voor. Informatie verwerken gaat traag bij iemand met dementie. Als je oogcontact wilt maken, doe je er goed aan eerst iemands aandacht te trekken, bijvoorbeeld door de hand van de ander tussen die van jou te leggen.

Dan kijkt diegene je vanzelf aan. Kijk dan vrolijk, want als jij opgewekt bent, voelt de ander zich ook prettig. Niets zo besmettelijk als emoties. Zo voorkom je dat iemand zich angstig voelt bij een ontmoeting, en misschien agressief reageert.

Je krijgt concrete tips voor lastige situaties

De auteur, Huub Buijssen, beschrijft hoe zijn moeder zijn jongste zus beschuldigt haar ketting te hebben gestolen. Ten onrechte, natuurlijk, maar wat doe je in zo’n geval? Het beste is om zoiets niet te ontkennen, anders neemt de agitatie alleen maar toe.

Neem de schuld op je, bied excuses aan, en vraag bijvoorbeeld van wie ze die ketting heeft gekregen. Want jeugdherinneringen van iemand met dementie blijven het langst bewaard. Kijk hoe je die kunt delen.

Huub Buijssen, Als een dierbare Alzheimer heeft. 35 tips voor meer begrip en tevredenheid, Bruna, € 18,99

[/wpgpremiumcontent]