Handleiding bij Alzheimer

Wie een familielid of partner met dementie heeft, vindt in het nieuwe boek van psycholoog Huub Buijssen 25 tips voor een soepeler omgang met dementerende naasten. Een voorproefje: 1 Verdiep u in de stoornis. Zo voelt u zich minder snel persoonlijk aangevallen. Gedrag als achterdocht en gebrek aan initiatief horen bij de ziekte. 2 Praat […]

Wie een familielid of partner met dementie heeft, vindt in het nieuwe boek van psycholoog Huub Buijssen 25 tips voor een soepeler omgang met dementerende naasten. Een voorproefje:

1 Verdiep u in de stoornis. Zo voelt u zich minder snel persoonlijk aangevallen. Gedrag als achterdocht en gebrek aan initiatief horen bij de ziekte.

2 Praat over het hier en nu. Een dementerende kan informatie niet langer dan dertig seconden vasthouden (behalve als de informatie sterk emotioneel geladen is of heel vaak wordt herhaald). Het heeft dus meestal weinig zin om te vragen naar vanmorgen of volgende week.

3 Of: praat over vroeger. Als de dementie verder voortschrijdt, gaan steeds meer herinneringen verloren, maar eerst die uit recente jaren. U kunt dus nog lang over vroeger praten. De informatie die u zo opdoet, kan van pas komen in een later stadium, wanneer uw naaste steeds meer in het verleden leeft.

4 Ga geen discussies aan. Door de ziekte is de logica grotendeels verdwenen. Bovendien reageren dementerenden emotioneler, en door het geheugenverlies kunt u dezelfde discussie even later weer voeren.

5 Reageer op het gevoel van de boodschap, niet op de inhoud. Als uw vader klaagt dat hij de hele dag alleen is, zeg dan niet: ‘Dat is niet waar, je hebt elke dag bezoek’, maar: ‘Je voelt je eenzaam.’

De magische wereld van Alzheimer
Boekentip

De magische wereld van Alzheimer

Huub Buijsen
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Interview

Gertjan van Zessen: ‘Met frequentie heeft seksverslaving niets te maken’

Achter seksverslaving steekt vaak een gebrek aan zelfwaardering, zegt seksuoloog Gertjan van Zessen....

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Voor het eerst doe ik wat ik zélf wil’

Melle Tukker (47) had restaurants in Nederland en Australië, maar koos ervoor om coach te worden en...

Lees verder
Artikel

Wat gebeurt er in dat puberhoofd?

Lees verder
Artikel

Als opa raar doet

Lees verder
Advies

Mijn moeder en ik zitten in een vertrouwenscrisis

Lees verder
Artikel

Ik mag best fouten maken

Lees verder
Artikel

Tijd is geen geld

Lees verder
Artikel

Effectief brainstormen: meer pauzes, minder praten

Lees verder