Autisme

 • 180 woorden
 • leestijd is
 • 1 minuut

Terwijl de ene dreumes duidelijk non-verbaal contact maakt met de volwassene naast hem door tijdens het spelen naar haar te kijken en te lachen, negeert de andere de vrouw naast zich volledig omdat hij is gepreoccupeerd door een speeltje. Zomaar een van de meer dan honderd videofragmenten die u kunt zien op de website van […]

Terwijl de ene dreumes duidelijk non-verbaal contact maakt met de volwassene naast hem door tijdens het spelen naar haar te kijken en te lachen, negeert de andere de vrouw naast zich volledig omdat hij is gepreoccupeerd door een speeltje. Zomaar een van de meer dan honderd videofragmenten die u kunt zien op de website van de Amerikaanse belangenorganisatie Autism Speaks. Ze laten u de subtiele verschillen zien tussen een normale en een vertraagde ontwikkeling in jonge kinderen.

Behalve deze beelden vindt u op de Engelstalige site autismspeaks.org achtergrondinformatie over de verschillende stoornissen die binnen het autismespectrum – een parapluterm voor vijf autistische stoornissen – vallen. Veel mensen weten inmiddels wel dat niet alle autisten fenomenaal kunnen rekenen of na één blik op de kaart tot in detail nauwkeurig een stad kunnen natekenen, maar wat dan wél maakt dat iemand de diagnose krijgt? Op deze site vindt u beschrijvingen van de uiteenlopende kenmerken, uitleg over diverse behandelmethoden en wetenschappelijk nieuws. Verder is er een forum en kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

www.autismspeaks.org

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Sanderijn Loonen

» profiel van Sanderijn Loonen
 • Meer over

  Autisme

  Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Dit heeft invloed op gedrag en manier van communiceren. Er zijn verschillende vormen van autisme, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Een diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen, er zijn grote verschillen per persoon en tussen mannen en vrouwen.

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Asperger, ík?

Altijd knaagde het gevoel anders te zijn. Wat doet het met je als je pas als volwassene ontdekt dat ...

Lees verder
Artikel

Vijf oude wijsheden voor een zen-zomer

Het regent, de kinderen maken ruzie of de accommodatie valt tegen. Wie er met wijsheid naar kan kijk...

Lees verder
Video

Beleef autisme in virtual reality

Lees verder
Artikel

Leer de taal van autisten

Lees verder
Interview

Hoe een vader zijn zoon met autisme leerde begrijpen

Lees verder
Interview

‘Ik heb het zenuwstelsel van een prooidier’

Lees verder
Verhaal

Partner met asperger: ‘Eigenlijk moet zij me uitleggen wat liefde is’

Lees verder
Artikel

Het geloof in de genen

Lees verder