Het is fijn hoor, om er leuk uit te zien en een gezond gewicht te hebben. Maar is ontspanning en gezelligheid niet minstens zo belangrijk voor je gezondheid?

Afval-valkuil 2: eten wordt een obsessie

Afval-valkuil 2: eten wordt een obsessie

Gezonder eten staat bij menigeen hoog op het wensenlijstje. Maar hoe doe je dat als overal verleidin...

Lees verder

Lekker een wijntje drinken met vriendinnen, knus iets bakken met de kinderen, niet spastisch overal over nadenken als je met vrienden eet?

Doelenconflict

‘Waar veel mensen last van hebben,’ legt Ingrid Steenhuis uit, ‘is een doelenconflict. Het doel “afvallen” is niet helemaal verenigbaar met het doel “losjes leven”. Ze kunnen met elkaar strijden om een plek boven aan de prioriteitenlijst.

Zolang gezelligheid op één staat, gaat het afvallen moeilijk worden. Zet je gezondheid voorop, dan zul je concessies moeten doen op het gebied van gezelligheid. Hoewel het natuurlijk de vraag is of drank en eten per se nodig zijn om het gezellig te maken.’

Instant genot

Wat de zaak nog verder bemoeilijkt, maakt Steenhuis duidelijk, is dat die borrel belonend is op korte termijn, en de voordelen van afvallen pas op langere termijn spelen.

‘Mensen zijn geneigd om te zwichten voor hun korte termijn-doelen – een gezellig avondje, bijvoorbeeld – ten koste van de lange, weten we uit onderzoek. Wie nu dat bakje chips laat staan, ziet dat niet meteen aan de bloeddrukmeter of hartconditie.’

Gezondheid voor alles

Toch kunnen juist die lichamelijke voordelen op lange termijn ons helpen zo’n doelenconflict te boven te komen. De belangrijkste vraag die je je volgens Steenhuis moet stellen is: waar doe je het voor? En ervaar je dat echt als dwingende noodzaak om te veranderen?

Wat zijn de eetvalkuilen in jouw omgeving?
TEST
Doe de test »

Wat zijn de eetvalkuilen in jouw omgeving?

Misschien is de schoonheid van dat slankere buikje uiteindelijk niet dwingend genoeg – als deze ‘noodzaak’ het bijvoorbeeld geregeld aflegt tegen de feestelijkheid van borrelen met vriendinnen of het genot van een reep Toblerone.

Maar de conditie van je hart en vaten dwingt wél. Wie gezond ouder wil worden, zal goed voor zijn lijf moeten zorgen.

Steenhuis: ‘Hoe concreter je formuleert welk voordeel afvallen jou gaat opleveren en hoe je leven er dan uitziet, hoe meer dat je helpt tijdens moeilijke momenten.’

Verder lezen? Afval valkuil 4: je hebt iets lekkers verdiend