• Verlaag je eisen een beetje
  Als je op feestjes bijvoorbeeld lastig contact legt met vreemden, verwacht dan niet dat je een ‘leuk, spontaan gesprek’ gaat voeren. Maar neem genoegen met een simpel gesprekje – en beloon jezelf!
 • Accepteer complimenten
  Complimenten zijn bedoeld om je zelfrespect te vergroten. Neem ze dus aan, bedank de gever en deel zelf ook complimenten uit. Het voelt goed om hardop je oprechte waardering voor anderen uit te spreken, en je krijgt er waardering voor terug.
 • Denk positiever
  Programmeer je gedachten opnieuw. Herken negatieve ideeën en daag ze uit: is er bewijs voor deze gedachte? Zet er vervolgens positieve gedachten voor in de plaats. Dus niet: ‘Ik heb die presentatie volledig verpest en sta voor gek’ maar ‘Oké, het ging niet denderend, maar iedereen vindt het lastig om voor een groep te spreken. Hoe vaker ik dit doe, hoe beter het zal gaan.’
 • Let op uw lichaamstaal
  Afhangende schouders, het vermijden van oogcontact en een gesloten houding zijn tekenen van onzekerheid. Wil je een zelfverzekerde uitstraling? Ga dan rechtop zitten, doe de schouders naar achteren, maak oogcontact en lach met het hele gezicht.
 • Denk niet zwart-wit
  Zwart-wit denken vormt volgens Fred Sterk de basis voor perfectionisme. Óf je doet het helemaal goed, óf je bent een mislukkeling. Het is een onrealistische manier van denken. Niemand is honderd procent aantrekkelijk of totaal lelijk, compleet briljant of volkomen dom. Wees bewust van de zwart-wit denkfout, en sta haar niet langer toe.

Werken aan je zelfvertrouwen? De online training Vergroot je zelfvertrouwen helpt je steviger in je schoenen staan. De training is ontwikkeld in samenwerking met psycholoog Fred Sterk.