In een (stokoud) Amerikaans onderzoek zijn onze 237 beweegredenen om ‘het’ met elkaar te doen in kaart gebracht. Zo bleken mensen zonder vaste relatie fysieke redenen doorslaggevend te vinden, terwijl de mensen met een relatie op een dieper niveau communiceerden.

Sekstips van therapeut David Schnarch

Sekstips van therapeut David Schnarch

Wil je de seksuele band met je partner nieuw leven inblazen, maar heb je geen idee hoe? Dan heeft de...

Lees verder

Seks om je doel te bereiken
In 2014 heeft de Universiteit van Gent deze Amerikaanse motieven voorgelegd aan 5.000 Vlamingen. Daarbij onderscheidden ze niet alleen de fysieke- en emotionele redenen zoals in het Amerikaanse onderzoek, maar ze voegden er ‘seks om je doel te bereiken’ en ‘seks omdat het goed is voor je gevoel van eigenwaarde’ aan toe.

De jongeren versus de ouderen
Hoewel Vlaamse jongeren (die gemiddeld vanaf hun 16e seksueel actief zijn) zelf als voornaamste reden lust, plezier of zin opgaven, konden ze zich weinig voorstellen bij oudere mensen en hun beweegredenen om seks te hebben.

Liefde kent geen grenzen?
Uit de enquête bleek het tegendeel echter waar. Ouderen doen het nog steeds. En om precies dezelfde redenen als de jongeren. Hoewel de onderzoekers een kanttekening wel op z’n plaats vonden: de vragenlijst is namelijk ingevuld door mensen die seksueel actief zijn, en die vlieger gaat op latere leeftijd steeds minder vaak op.