2 oefeningen tegen stress

Ben je te gespannen? Neem je dan voor om de komende tijd op alle fronten geregeld even de teugels te laten vieren. Een behapbaar voornemen dat vast gaat lukken – zeker met deze oefeningen.

cijfer eenZoek het energielek. Waar komt je gevoel van overbelastheid vandaan? Heb je gewoon te veel te doen, of werk je misschien ook een tikkeltje inefficiënt? Dat valt goed te achterhalen, zegt de Bostonse hoogleraar psychologie David Barlow in zijn onlangs verschenen boek In 10 stappen je stress beheersen: houd een paar dagen lang nauwgezet je activiteiten bij. Schrijf alles op wat je doet en noteer de precieze tijdstippen erbij.

Inderdaad, dat is weer een extra taak. Maar na een dag of vier heb je een aardig inzicht in je tijdsbesteding. Wees dan eerlijk. Hoeveel van die bezigheden zijn achteraf bezien onzinnig, of had je prima kunnen delegeren? Waarom deed je ze tóch? Was je niet assertief genoeg, te perfectionistisch, te ongeorganiseerd?

Online training

Stress de baas

  • Vind balans tussen veerkracht en draaglast
  • Stel prioriteiten en leer 'nee' zeggen
  • Functioneer optimaal met een gezonde dosis stress

bekijk de training
Nu maar
€57,50

Wie tien minuten verspilde aan zoeken naar sleutels of een gsm, zou vaste opbergplekken kunnen inrichten. En wie erg veel dingen deed die een ander ook had gekund, kan een not-to-do-lijst maken.

Aan hoeveel taken had je juist méér tijd willen besteden? Als dat er meer zijn dan menselijkerwijs in een dag passen, wordt het tijd voor realisme. Vraag een gesprek met je baas aan of schakel hulp in. Ga in ieder geval niet zo door. Kortdurende stress is voor gezonde mensen geen probleem, chronische overbelasting is zelfs voor bikkels ziekmakend.

Schrijf voor jezelf op:
Dit ga ik niet meer doen: ………………………………………………………

Dit ga ik delegeren: ………………………………………………………

Hieraan ga ik meer tijd besteden: ………………………………………………………

cijfer tweeCreëer een ‘autocorrectie’ voor moeilijke momenten. Het verraderlijke aan stress is dat het blikvernauwend werkt. Je wordt als het ware een verhevigde versie van jezelf: een doener wordt nog actiever, een tobber nog besluitelozer. Voor alternatief gedrag sta je even niet open. Wat je op zulke momenten nodig hebt, is een ingebouwd programmaatje dat zegt: ‘Dom doorbuffelen gedetecteerd, even pauzeren.’

Zo’n persoonlijke ‘autocorrectie’ creëer je door op een rustig moment eens na te denken over de vraag: wat kan ik voortaan doen als ik mezelf op stressgedrag betrap?

Vaak is een ademhalingsoefening op het toilet of een wandeling in lunchtijd al voldoende om enige afstand tot de lastige situatie te creëren. Je antwoord verwerk je in een persoonlijke ‘als-dan’-regel oftewel een ‘implementatie-intentie’. Hoe concreter, hoe beter. Denk aan zinnen in de trant van: ‘Als ik merk dat ik weer met opgetrokken schouders op het toetsenbord zit te beuken, dan ga ik koffie halen en doe ik een paar rekoefeningen bij de automaat.’ Van zulke implementatie-intenties is bewezen is dat ze helpen voorkomen dat je in moeilijke situaties vervalt in ongewenste gedrag.

Als ik ………………………………………………….
Dan ……………………………………………………

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

De evolutie van de hysterische verlamming

Verstijven van angst, lijkt het onhandigste wat je kunt doen als je wordt aangevallen: het geeft de ...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Veel mensen vind het eng om hun gevoelens en behoeften te uiten. Het helpt om klein te beginnen. Tes...

Lees verder
Artikel

Zo bent u sneller tevreden over uw prestaties

Lees verder
Advies

Stoppen met ‘nachtpiekeren’

Lees verder
Artikel

Riagg

Lees verder
Artikel

Bang voor je baas

Lees verder
Column

Column: Rust roest

Lees verder
Artikel

Mantelzorgen zonder stress

Lees verder