cijfer eenZoek het energielek. Waar komt je gevoel van overbelastheid vandaan? Heb je gewoon te veel te doen, of werk je misschien ook een tikkeltje inefficiënt? Dat valt goed te achterhalen, zegt de Bostonse hoogleraar psychologie David Barlow in zijn onlangs verschenen boek In 10 stappen je stress beheersen: houd een paar dagen lang nauwgezet je activiteiten bij. Schrijf alles op wat je doet en noteer de precieze tijdstippen erbij.

Inderdaad, dat is weer een extra taak. Maar na een dag of vier heb je een aardig inzicht in je tijdsbesteding. Wees dan eerlijk. Hoeveel van die bezigheden zijn achteraf bezien onzinnig, of had je prima kunnen delegeren? Waarom deed je ze tóch? Was je niet assertief genoeg, te perfectionistisch, te ongeorganiseerd?

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Wie tien minuten verspilde aan zoeken naar sleutels of een gsm, zou vaste opbergplekken kunnen inrichten. En wie erg veel dingen deed die een ander ook had gekund, kan een not-to-do-lijst maken.

Aan hoeveel taken had je juist méér tijd willen besteden? Als dat er meer zijn dan menselijkerwijs in een dag passen, wordt het tijd voor realisme. Vraag een gesprek met je baas aan of schakel hulp in. Ga in ieder geval niet zo door. Kortdurende stress is voor gezonde mensen geen probleem, chronische overbelasting is zelfs voor bikkels ziekmakend.

Schrijf voor jezelf op:
Dit ga ik niet meer doen: ………………………………………………………

Dit ga ik delegeren: ………………………………………………………

Hieraan ga ik meer tijd besteden: ………………………………………………………

cijfer tweeCreëer een ‘autocorrectie’ voor moeilijke momenten. Het verraderlijke aan stress is dat het blikvernauwend werkt. Je wordt als het ware een verhevigde versie van jezelf: een doener wordt nog actiever, een tobber nog besluitelozer. Voor alternatief gedrag sta je even niet open. Wat je op zulke momenten nodig hebt, is een ingebouwd programmaatje dat zegt: ‘Dom doorbuffelen gedetecteerd, even pauzeren.’

Zo’n persoonlijke ‘autocorrectie’ creëer je door op een rustig moment eens na te denken over de vraag: wat kan ik voortaan doen als ik mezelf op stressgedrag betrap?

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Vaak is een ademhalingsoefening op het toilet of een wandeling in lunchtijd al voldoende om enige afstand tot de lastige situatie te creëren. Je antwoord verwerk je in een persoonlijke ‘als-dan’-regel oftewel een ‘implementatie-intentie’. Hoe concreter, hoe beter. Denk aan zinnen in de trant van: ‘Als ik merk dat ik weer met opgetrokken schouders op het toetsenbord zit te beuken, dan ga ik koffie halen en doe ik een paar rekoefeningen bij de automaat.’ Van zulke implementatie-intenties is bewezen is dat ze helpen voorkomen dat je in moeilijke situaties vervalt in ongewenste gedrag.

Als ik ………………………………………………….
Dan ……………………………………………………