Ik ben bang om rode vlekken te krijgen

Hoi Ad,
Ik ben 47 jaar en nu nog opgenomen in een Centrum voor Psychisch Herstel in verband met mijn angsten. Over twee weken ga ik met ontslag. Ik ben heel ver gekomen maar een ding krijg ik maar niet onder de knie: als ik me slecht op mijn gemak voel krijg ik altijd rode vlekken in mijn hals en gezicht. Ik vind dat vreselijk vervelend en weet niet hoe ik ermee om moet gaan.

Inmiddels probeer ik situaties te vermijden, ik ga me namelijk steeds slechter voelen als dat gebeurt. Het is nu ook een angst geworden omdat ik niet wil dat het gebeurt. Wat is jouw advies hoe ik hiermee om kan gaan? Het advies vanuit het centrum is om me meer uit te spreken, dan verdwijnen de angsten vanzelf.

Groeten van Karen

Ons advies

Beste Karen,
Veel mensen krijgen bij persoonlijke aandacht en belangstelling van anderen rode vlekken in hun gezicht of hun hals, enkelen worden zelfs vuurrood. Het is een natuurlijke reactie op spanning. Lang niet iedereen vindt dit een probleem, maar sommige mensen wel. Zij vinden dit vervelend omdat ze er geen invloed op kunnen uitoefenen of zij schamen zich ervoor.

We noemen dit sociale onzekerheid of sociale angst en leidt er toe dat iemand die dit heeft in gezelschap voortdurend denkt beoordeeld, of erger nog, veroordeeld te worden bij alles wat hij of zij doet en zegt. Een deel van de mensen vermijdt daarom dit soort situaties, omdat ze bang zijn dat zij opnieuw rode plekken krijgen. Daarom gaan ze bijvoorbeeld nooit naar verjaardagen, waar iedereen in een kring zit, of een andere situatie waarbij ze in de schijnwerper zouden kunnen komen te staan. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verergering van de angst, ernstige belemmeringen in het dagelijks functioneren en sociaal isolement. In het laatste geval spreken we meestal van ‘sociale fobie’. Dit komt bij ongeveer 1% van de mensen voor. Je brief bevat hierover summiere informatie, maar het zou heel goed kunnen dat dit bij jou aan de hand is.

De beste behandeling van een sociale fobie is cognitieve gedragstherapie. Mogelijk hebben jouw behandelaars dat ook in gedachten, maar zoals het is verwoord is het misschien niet helemaal volledig. Tijdens de cognitieve gedragstherapie zal de therapeut de irreële gedachten die bij jou op de voorgrond staan trachten te achterhalen en daarnaast situaties bedenken waardoor deze kunnen worden uitgetest of ‘uitgedaagd’. Dit met de bedoeling dat je er vanzelf achter komt dat het allemaal lang ziet zo erg is dan je zelf denkt. Dit leidt er doorgaans toe dat mensen met sociale (bloos)angst er minder krampachtig mee bezig zijn en in gezelschap minder gespannen reageren, waardoor de kans op het krijgen van rode plekken ook afneemt.

Met vriendelijke groet,
Ad de Jongh

 

  • Bekijk het filmpje waarin een vrouw behandeld wordt met EMDR

  • EMDR staat voor: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een kortdurende behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken.

    Ad de Jongh schreef samen met E. ten Broeke:
  • Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma. Harcourt publishers, Amsterdam.
  • Praktijkboek EMDR: Casusconceptualisatie en specifieke patiëntengroepen. Harcourt Publishers, Amsterdam [ook onder eindredactie van Hans-Jaap Oppenheim]
  • Neem een kijkje op de site van de Vereniging EMDR Nederland. 

    www.emdr.nl


Expert

Ad de Jongh

Angst en psychotrauma

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Eerste hulp bij faalangst

Hartkloppingen, zweten, blinde paniek.. Wie blokkeert op momenten dat hij moet presteren, kan daar f...

Bekijk video
Artikel

Verdiep de band met je moeder

Een eerlijk gesprek met je moeder kan de lucht klaren en verdieping brengen. Hoe bespreek je pijnpun...

Lees verder
Artikel

‘Juist wat je niet ziet is het allerengste’

Lees verder
Artikel

Zou het leven leuker zijn zonder angst?

Lees verder
Column

Column: Ontmaskeringsangst

Lees verder
Advies

Ik ben bang in de trein

Lees verder
Artikel

Leer jezelf te accepteren

Lees verder
Artikel

Kun je door mensen heenkijken?

Lees verder