De vraag

Er is geen intimiteit in mijn huwelijk

Beste Irene,
Ik ben al ruim 25 jaar samen met mijn man, we hebben 3 kinderen. Het gaat al lange tijd slecht in ons huwelijk. Dat betekent niet dat er veel ruzie is, maar we delen alleen kinderen, werk en huishouden met elkaar. Dat kunnen we overigens goed, hij is daarin een goede man. Hij ondersteunt mij bij veel van wat ik doe (vooral werkgerelateerd). Wat we allebei missen is dat we geen intimiteit delen (we hebben nagenoeg geen sex, en sowieso geen goede sex – dat hebben we nooit gehad overigens). Ik ben een tijd geleden ook verliefd geweest op iemand anders.

Hij vindt dat ik erg veranderd ben. Op zich ben ik ook veranderd, maar ik vind zelf dat ik meer mezelf ben dan ooit. Ik had toen ik verliefd werd enorm behoefte aan iemand die mij leuk vond. Tot die tijd was ik altijd braaf geweest, heb ik altijd gedaan wat van me verwacht werd. Met het toegeven aan de verliefdheid heb ik eindelijk een keer iets alleen voor mezelf gedaan, ook al was dat iets waarmee ik hem heel erg gekwetst heb. Dat vind ik ook heel erg, maar dat kan ik niet meer goedmaken.

Ik moet de hele tijd aan scheiden denken. Maar het verdriet dat dit onze kinderen zal doen vind ik een te verschrikkelijk idee. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb zelf enorm veel behoefte aan een echte relatie met iemand die het leven leuk vindt en plezier heeft. En aan iemand die mij leuk vindt, zoals ik ben.

Dank voor je tijd en moeite.
Vriendelijke groet,
Anoniem

Het advies

Irene Verweij

Relaties

Beste Anoniem,
Hoewel dat voor de bedrogene vaak lastig is om te onderkennen, is de situatie door jullie beiden ontstaan: een verliefdheid is een alarmsignaal dat er iets ernstigs mis is in de relatie en daar zijn jullie beiden verantwoordelijk voor.

Het seksleven is een blauwdruk waarin duidelijk uitvergroot wordt, wat er in de dagelijkse omgang misgaat. Als je schrijft dat het op dat vlak nooit goed heeft gezeten, denk ik dat je je oprecht moet afvragen waar het hem al die tijd in gezeten heeft.

Is jouw man altijd negatief geweest? Heb je je sowieso weinig echt geliefd gevoelt? En zo ja, waarom is daar dan niet over gesproken? Is die ruimte er niet of hebben jullie die niet genomen? Kunnen jullie überhaupt het achterste van je tong laten zien aan elkaar of denk je veel voor de ander?

Als iemand verliefd wordt op een ander, werk ik altijd op twee gebieden:
(1) het herstel van vertrouwen
, wat inderdaad een lange weg is, maar waar beiden aan moeten werken. De een moet weer leren open te staan en de ander moet actief het geschonden vertrouwen herstellen; en
(2) kijken naar datgene wat mis zit in de relatie en daarin over gesprek gaan; vanuit daar kan weer opnieuw een nieuwe, andere relatie ontstaan. De ander verwijten maken heeft uiteraard geen zin. Zoek eens naar de vraag die onder het verwijt ligt en neem daar zelf verantwoordelijkheid voor.

Voor de kinderen bij elkaar blijven legt een enorme last op ze; zeker als jullie beiden erg ongelukkig zijn. Hoewel scheiden een enorme schok is voor kinderen, zijn sommigen opgelucht over de beslissing, zeker als ze zien dat hun ouders blijere en gelukkigere mensen worden.

Ik denk dat je deze stap pas kunt zetten als je voor jouw gevoel later in alle eerlijkheid tegen hen kunt zeggen dat je er werkelijk alles aan gedaan hebt om het weer goed te krijgen. Wat dat ‘alles’ is, zit m soms niet in het aantal therapeutbezoeken, maar meer in inzet, eerlijk zelfonderzoek en dappere bewegingen naar de ander toe.

Ik wens je veel wijsheid toe!
Hartelijke groet,
Irene

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ze spreekt me aan met de naam van haar ex

Lees verder
Advies

Ze spreekt me aan met de naam van haar ex

Lees verder
Column

Hoofdredacteur Sterre van Leer: ‘Niks makkelijker dan ...

Vanaf de zijlijn roepen wat jij zou moeten doen kan iedereen. Maar uiteindelijk heb je meer aan iema...
Lees verder
Column

Hoofdredacteur Sterre van Leer: ‘Niks makkelijker dan ...

Vanaf de zijlijn roepen wat jij zou moeten doen kan iedereen. Maar uiteindelijk heb je meer aan iema...
Lees verder
Artikel

Na de affaire

Hoe ga je verder als je partner een verhouding heeft gehad? Kun je er samen sterker uitkomen, na de ...
Lees verder
Advies

Mijn man kijkt naar porno en niet naar mij

Lees verder
Column

In therapie: dominant

Elke maand een inkijkje in de praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven. 'We moeten lere...
Lees verder
Advies

Ik heb liefdesverdriet

Lees verder
Advies

Ze raakte zwanger door een leugen

Lees verder
Artikel

Bang voor de ring

Vier vrijgezellen vertellen waarom ze wars zijn van huisje-boompje-beestje. Erik (38): ‘Ik wil gra...
Lees verder