‘El amor es un juego, el matrimonio un negocio,’ zei mijn vriend vaak grappend aan het begin van onze relatie. Een Spaans spreekwoord, vrij vertaald: ‘De liefde is een spel, het huwelijk een bedrijf.’ Inmiddels zijn we als jonge ouders zo’n vier jaar en een baby, een koophuis en een flinke verbouwing verder.

Basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen
bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

We zijn dan wel niet getrouwd, maar het speelse is er inderdaad wel zo’n beetje vanaf en ook grappen worden er een stuk minder gemaakt. De weinige tijd dat we elkaar tussen het werken en zorgen door spreken, gaat het vooral over dat we de aannemer nog moeten bellen en wie onze dochter naar de opvang brengt.

Vier jaar samen, een baby en een koophuis verder worden eerste relatiebarstjes zichtbaar

Ons bedrijf loopt tot nu toe redelijk goed, maar hier en daar begint het de eerste barstjes te vertonen en betrappen we onszelf op gekibbel. Daarmee vallen we precies in de doelgroep voor de ‘Houd me vast’-relatietraining die psychologen Katja Pereira en Jaro van der Ende geven, speciaal voor jonge ouders. ‘De komst van een kind is een grote verandering voor de relatie,’ zeggen ze. ‘Uit onderzoek blijkt dat jonge ouders vooral in de eerste drie jaar na de geboorte van hun eerste kind veel minder tevreden zijn over hun relatie dan daarvoor.’ Deze training moet antwoord geven op de vraag: hoe onderhoud je je relatie?

Log in om verder te lezen.