Liefde in tijden van luiers

De komst van een baby zet het liefdesgeluk van de ouders onder druk. Terwijl de kwaliteit van hun relatie nu juist ­essentieel is voor het welzijn van hun kind. Zo geef je de neerwaartse spiraal snel een slinger omhoog.

De geboorte van een kind betekent een aardverschuiving voor een relatie. Opeens ben je niet langer alleen elkaars partner maar ook samen verantwoordelijk voor een klein wezen dat alle aandacht opeist. Het slaap­tekort dat datzelfde wezen veroorzaakt, maakt het schipperen tussen taken en behoeftes van jezelf, partner en kind nog eens extra lastig.

De tevredenheid van nieuwbakken ouders met hun relatie neemt dan ook af, blijkt consistent uit onderzoek. Dat hangt niet alleen samen met de komst van een baby; ook kinderloze stellen die lang bij elkaar zijn ervaren na verloop van tijd een daling in relatiegeluk. Bij hen sijpelt het geluksgevoel langzaamaan weg, waar de gelukscurve van ouders abrupt daalt.

Dat geldt vooral voor vrouwen, stelt psychologe Hagar ter Kuile van de Universiteit Utrecht op basis van haar nog te publiceren onderzoek naar dit onderwerp. Samen met psychologe Esther Kluwer – die al eerder promoveerde op de relatieproblemen rond de komst van een eerste kind – volgde Ter Kuile vijf jaar lang 187 pasgetrouwde koppels. Alleen degenen die een baby kregen werden in die eerste huwelijksjaren min­der tevreden over hun relatie, in het bijzonder de moeders.

Zodra er een kind is, communiceren stellen negatiever met elkaar, escaleren ruzies sneller en

Log in om verder te lezen.
Een baby erbij en samen gelukkig
Boekentip

Een baby erbij en samen gelukkig

Gerda Brouwer
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Ruzie stresst babybrein

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend praat niet met me’

Ik werk hard en zit er emotioneel wat doorheen. Mijn vriend begrijpt me vaak niet of vindt het lasti...

Lees verder
Artikel

Borstvoeding ontspant

Lees verder
Artikel

Fijn bij mama

Lees verder
Artikel

Gewoon drinken tijdens de zwangerschap?

Lees verder
Kort

Baby ervaart pijn sterker

Lees verder
Artikel

Kleefhandschoenen stimuleren baby

Lees verder
Artikel

Gevaren in de baarmoeder

Lees verder