De geboorte van een kind betekent een aardverschuiving voor een relatie. Opeens ben je niet langer alleen elkaars partner maar ook samen verantwoordelijk voor een klein wezen dat alle aandacht opeist. Het slaap­tekort dat datzelfde wezen veroorzaakt, maakt het schipperen tussen taken en behoeftes van jezelf, partner en kind nog eens extra lastig.

Adviezen van kinderen aan ouders die scheiden

Als deze kinderen het voor het zeggen hadden gehad, waren hun ouders nooit gescheiden. Maar dat hadd...

Lees verder

De tevredenheid van nieuwbakken ouders met hun relatie neemt dan ook af, blijkt consistent uit onderzoek. Die relatiedip hangt niet alleen samen met de komst van een baby; ook kinderloze stellen die lang bij elkaar zijn ervaren na verloop van tijd een daling in relatiegeluk. Bij hen sijpelt het geluksgevoel langzaamaan weg, terwijl de relatiedip na de komst van een baby direct zichtbaar is.

Dat geldt vooral voor vrouwen, stelt psychologe Hagar ter Kuile van de Universiteit Utrecht. Samen met psychologe Esther Kluwer volgde Ter Kuile vijf jaar lang 187 pasgetrouwde koppels. Alleen degenen die een baby kregen werden in die eerste huwelijksjaren min­der tevreden over hun relatie, in het bijzonder de moeders.

Zodra er een kind is, communiceren stellen negatiever met elkaar, escaleren ruzies sneller en 

Log in om verder te lezen.