Spoorzoeken

‘Nou heeft ze weer zo’n berichtje geplaatst, zo van: Hij en ik zijn voorbestemd voor elkaar. En daar bedoelt ze dus denk ik mijn vent mee! Dat loeder!’ Een van mijn vriendinnen is van de kook. Ze heeft het over de (ex?)minnares van haar man, die ze betrapte via Whatsapp. Hij heeft het nu uitgemaakt, […]

‘Nou heeft ze weer zo’n berichtje geplaatst, zo van: Hij en ik zijn voorbestemd voor elkaar. En daar bedoelt ze dus denk ik mijn vent mee! Dat loeder!’ Een van mijn vriendinnen is van de kook. Ze heeft het over de (ex?)minnares van haar man, die ze betrapte via Whatsapp. Hij heeft het nu uitgemaakt, zegt hij, maar ze is er niet gerust op. Voor alle zekerheid kijkt ze de hele dag wat er op Facebook gebeurt.

Online training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

‘Maar jij bent toch geen Facebook-vrienden met haar?’ Ik probeer het te begrijpen. Voor wie schrijft de minnares die berichtjes? ‘Ze zet elke dag romantische tekstjes en fotootjes op haar Facebook-pagina – met strikjes en hartjes erbij, zó ordinair.’
‘Maar uh, waarom weet jíj dat allemaal? Ze stuurt dat toch niet naar jou?’ Tja, vriendin blijkt twee keer per uur op die Facebook-pagina te kijken om te weten wat er gaande is. En trouwens, dat is nog maar de vráág, of het niet aan haar is gericht, want ‘ze doet het erom natuurlijk! Om mij te treiteren!’
Hm, dan moet je dus vooral steeds gaan kijken, denk ik. Maar ja, als je onzeker bent, al helemáál in de liefde, wil je alles weten. Je zoekt informatie, en er zijn vandaag de dag zoveel manieren om die te vinden. Whatsapp, Twitter, Facebook, Spotify: iemand die actief is op sociale media kun je bijna de hele dag volgen. En dan kun je ook nog al iemands potentiële amoureuze targets volgen. Handenwrijvend en bijna met een gevoel van triomf stort de speurneus zich op alle mogelijke virtuele sporen. Kennis is macht: als je de waarheid weet, kun je de afdwalende geliefde weer in je greep krijgen, lijkt het idee.

Ik vrees dat dit idee twee misverstanden bevat. De ene is dat je de waarheid vindt op je smartphone. Je moet de aanwijzingen die je vindt op alle mogelijke manieren duiden en interpreteren. Je partner kan iemands updates liken omdat ie de berichtgever zélf buitengewoon liket, maar het hoeft niet. Twee mensen kunnen tegelijkertijd online zijn omdat ze met elkaar chatten of appen, maar het kan ook toeval zijn. Kortom, eigenlijk weet je niks. En als je géén aanwijzingen vindt – ze zijn niet tegelijk online, en hij heeft niet haar berichtjes geliket – dan weet je nog steeds niks.
Het tweede misverstand is dat meer kennis je meer controle biedt. De hoeveelheid speurmiddelen die tot je beschikking staan is in feite helemaal niet gerelateerd aan de hoeveelheid controle die je over je wegglippende lief kunt uitoefenen. En het werkelijke probleem los je er al helemaal niet mee op: het vertrouwen in de relatie herstellen. Je zult niets vinden, en niets niet vinden, waardoor je de ander weer vertrouwt. En omgekeerd: iemand virtueel stalken is ook niet echt een beproefde methode om vertrouwen te herstellen. Het feit dat je het doet onderstreept alleen maar dat de relatie ontspoord is.
Vertrouwen ontstaat in face-to-face contact. Je moet samen tijd doorbrengen, elkaar in de ogen kijken, elkaar zeggen wat je voelt. Als jij je eigen gevoelens uit, is de kans groter dat de ander het ook doet. Is dat contact niet meer mogelijk, dan weet je ook al genoeg.

auteur

Roos Vonk

Roos Vonk verwondert zich graag over menselijke eigenaardigheden. In haar column voor Psychologie Magazine schrijft ze over de psychologie van het dagelijks leven. Ze doet dat door persoonlijke ervaringen en observaties te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en onderzoeksresultaten.

» profiel van Roos Vonk

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Help: ik val op egoïsten – en ga daar zelf aan onderdoor

Lees verder
Branded content

Moe? 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Zo help je een kind met vliegangst

Steeds vaker zoeken ouders hulp om kinderen van vliegangst af te helpen, zegt psycholoog Lucas van G...

Lees verder
Artikel

Verliefd, vertrouwd, verlaten

Lees verder
Video

Eerste hulp bij liefdesverdriet

Bekijk video
Artikel

Een pijnlijk gebrek aan intimiteit

Lees verder
Artikel

Verbeter je relatie in 1 minuut (3)

Lees verder
Artikel

Moderne relaties: zo doen zij het

Lees verder
Artikel

Zelf een dankbaarheidsbrief schrijven: 
zo werkt het

Lees verder