Een ruzie-vrije vakantie

De vakantie mag de ideale gelegenheid lijken te zijn voor een wederopbloei van de relatie, als het al een tijdje niet zo lekker gaat, krijgt een kleine ergernis de kans om uit te groeien tot een tijdbom. Voor wie dit wil voorkomen, zijn er onlangs twee nieuwe boeken over ruzie en relatieproblemen verschenen.

Ruzie met je partner – en wat je eraan kunt doen is een feest der herkenning, ook als je niet elke avond ruziënd doorbrengt. De auteurs – alle drie psycholoog – zetten een paar vaste ingrediënten van ruzie op een rijtje. De manier waarop we informatie uitwisselen is er één van, zoals bijvoorbeeld: ‘Het vuilnis moet buitengezet worden.’ Antwoord: ‘Dat kun je toch zelf ook doen!’ Als u dit herkent, bent u een typisch geval van ik-schiet-meteen. Naast deze wantrouwende cowboy kennen we de ketel, die alles slikt totdat hij op een goede dag explodeert, maar echt lastig wordt het pas als de één een zwijger is en de ander een prater.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Op het recept voor een geheide ruzie staat ook het stadium waarin beide partners zich beschadigd voelen, hetgeen de sfeer licht ontvlambaar maakt. Een ander ingrediënt is het idee fixe dat twee mensen in een relatie er dezelfde wereldbeelden, meningen en gevoelens op na zouden moeten houden. Dit kan tot gevolg hebben dat we voor elkaar gaan praten of denken. Maar de hoofdoorzaak van echtelijke twist is wel een machtsconflict. En de strijd om de macht ‘wordt meestal bedekt gestreden’, aldus de auteurs.

Log in om verder te lezen.

auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Beter leren praten met de Hanencursus

In een peutergroep op een crèche zit gemiddeld één kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). ...

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Word de ouder die je wil zijn.

Lees verder
Artikel

Apen, taal en intelligentie

Lees verder
Verhaal

Hond en liefde – de unieke band tussen baasje en beest

Lees verder
Advies

‘Als mijn man zucht krijg ik al hartkloppingen’

Lees verder
Interview

Ik vergeef je

Lees verder
Interview

Esther Freud: ‘Ergens anders is het vast leuker’

Lees verder
Artikel

Vakantiestress

Lees verder