Het zou in elk geval niet zo gek zijn, want ook in vriendschappen kunnen we jaloers worden als we bang zijn dat de ander van ons wordt ‘afgepakt’, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Die jaloezie wordt sterker wanneer we het gevoel hebben dat een ander dezelfde rol vervult als wij en onze plek als vriend ingenomen dreigt te worden. Zo zouden proefpersonen minder jaloers zijn op de nieuwe geliefde van een goede vriend of vriendin dan op een nieuwe kennis, ook als ze ongeveer evenveel tijd met elkaar doorbrengen.

De onderzoekers zien vriendschapsjaloezie als iets positiefs, omdat we daardoor ons best gaan doen om de band te behouden (friend guarding). Bijvoorbeeld door meer tijd door te brengen met hem of haar, foto’s van jullie samen op social media te posten of te proberen een betere vriend voor de ander te zijn.

Omdat uit eerder onderzoek al bleek dat vriendschappen enorm belangrijk zijn voor onze gezondheid en ons welzijn, is het volgens de onderzoekers waardevol als die extra aandacht ertoe leidt dat de speciale band blijft bestaan.

Training Versterk je relatie
Training

Training Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Ook in je eentje te volgen
Bekijk de training
Nu maar
55,-
Friendship jealousy. One tool for maintaining friendships in the face of third-party threats?, Journal of Personality and Social Psychology, nog te verschijnen