Recensent Ranne Hovius las het boek ‘Verbonden’ van Armine Levine en Rached Heller over hechtingsstijlen – en die verklaren een hoop: ‘Ineens begrijp je de liefde,’ zegt ze. Dat komt door onze hechtingsstijlen die blijkbaar net zo belangrijk zijn bij volwassenen als bij baby’s. En net als bij baby’s zien ze 3 patronen:

Training

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar je relatiepatronen
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Geheel vernieuwd
Bekijk de training
Nu maar
€ 55,-

1. Veilige hechtingsstijl
Dit is het prettige midden: je hebt vertrouwen in jezelf en in de ander, je deelt graag je gevoelens en gaat er bij een ruzie niet meteen vanuit dat de hele relatie op de schop moet.

2. Angstige hechtingsstijl
Je twijfelt voortdurend aan jezelf en bent daardoor afhankelijk van anderen.
Je bent in gedachten veel met relaties bezig, bang om verlaten te worden en nooit meer een ander te vinden. Je hecht je snel aan een liefdespartner. Een veilige partner zou het beste bij je passen, maar doordat er zoveel vermijders op de relatiemarkt zijn, beland je makkelijker in de armen van een vermijder.

3. Vermijdende hechtingsstijl
Voel je je ongemakkelijk als een ander op je bouwt? Heb je weinig op met het delen van gevoelens? Krabbel je na het stuklopen van je relatie snel weer overeind? Dan ben je een vermijder.

Welk patroon je hebt; het is niet goed of slecht. Je bent wie je bent. Wél is het handig om uit te zoeken wat jouw eigen stijl is – en om ernaar te handelen. In het boek Verbonden staan allerlei oefeningen en vragenlijsten die je kunnen helpen jezelf en je relatie te begrijpen.