De vraag

Ben ik autistisch?

Geachte meneer Vermeulen,
Al op jonge leeftijd werd geconstateerd dat ik hoogbegaafd ben. Sindsdien hebben vele IQ-tests dat in de loop der jaren bevestigd. Daarnaast ben ik altijd behoorlijk angstig geweest, hetgeen in de puberteit resulteerde in paniekaanvallen en gegeneraliseerde angst. Ik vermoed een lichte vorm van autisme te hebben, maar hoe kan ik er achter komen of dat echt zo is?

Huso

Het advies

Expert

Peter Vermeulen

Beste Huso,
Een diagnosestelling van autisme vergt naast deskundigheid ook behoorlijk wat tijd, zeker bij normaal begaafde volwassenen. Naast een psychiatrisch interview en psychologisch onderzoek hoort daar ook een uitgebreide anamnese bij, dat betekent: het in kaart brengen van de ontwikkeling vanaf de geboorte tot jouw huidige leeftijd.

Eén van de kenmerken immers waardoor autisme zich onderscheidt van allerlei andere stoornissen die eigenschappen delen met autisme, is dat de stoornis in principe vanaf de geboorte of althans de jonge kinderleeftijd aanwezig is. In Nederland en Vlaanderen zijn er een aantal centra waar men met kennis van zaken kan vaststellen of je een autismespectrumstoornis hebt. Het betreft RIAGG's met een autismeteam (Nederland) of CGGZ's (Vlaanderen). De autismeverenigingen van beide landen kunnen je wellicht adressen bezorgen: de NVA in Nederland en de VVA in Vlaanderen.


Peter Vermeulen is pedagoog en als autismedeskundige werkzaam bij Autisme Centraal in België. Onderkenning van autisme bij normaal tot hoogbegaafde personen, is zijn specialisme. Hij schreef verschillende boeken over autisme. Plusabonnees stelden in de zomer van 2002 vragen vaan Peter Vermeulen.

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

BBC-documentaire: Autistische kinderen op school

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Artikel

Inlevingsvermogen – Voelen wat een ander voelt

Lees verder
Artikel

‘Ik ken het telefoonboek niet uit mijn hoofd, nee’

Lees verder
Interview

‘Ik heb het zenuwstelsel van een prooidier’

Lees verder
Advies

Mijn nichtje (5) heeft zoveel angsten

Lees verder
Advies

Ik ben autistisch – niet dom

Lees verder
Artikel

Autisme in bed

Lees verder