De bikkelharde inslag van psychopaten is ook aantoonbaar in hun brein. Dat stelt Michael Koenigs van de universiteit van Wisconsin. Koenig maakte breinscans van veertig gevangenen die soortgelijke delicten hadden gepleegd. De ene helft van de groep scoorde hoog op psychopathie, de andere niet.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

De psychopaten bleken minder verbindingen en minder activiteit te hebben tussen hun ventromediale prefrontale cortex en amygdala. In de ventromediale prefrontale cortex zetelen onder meer empathie en schuldgevoel; de amygdala reguleert angst. Deze hersengebieden blijken bij psychopaten dus minder goed met elkaar te communiceren, met als gevolg dat psychopaten niet bang zijn om anderen pijn en lijden aan te doen.

Volgens Koenigs bewijzen zijn resultaten dat er structureel iets mis is met het brein van psychopaten. Waarschijnlijk betekent dit dat we aan hun brein kunnen sleutelen, zegt hij desgevraagd. ‘Tot nu toe zijn cognitieve gedragstherapie en medicijnen niet effectief gebleken bij psychopaten. Maar na dit onderzoek ligt de weg open om therapieën te ontwikkelen die puur zijn gericht op het veranderen van deze specifieke hersengebieden.’

Reduced prefrontal connectivity in psychopathy, The Journal of Neuroscience, november 2011