5 tips voor meer assertiviteit

1. Weet wat je wilt!

Zolang je daar voor jezelf geen duidelijkheid over hebt, kun je moeilijk van anderen verwachten dat ze rekening houden met je. Geef vervolgens óók uiting aan je wensen. Kleine kans dat die verwezenlijkt worden als je je mond houdt.

Hoe assertief ben je?
TEST
Doe de test »

Hoe assertief ben je?

2. Wees snel

Vraagt iemand je iets, en spreekt het verzoek je niet aan, zeg dan direct en duidelijk nee. Maak je daarna liefst ook meteen uit de voeten. Gespannenheid bij het uitspreken van een weigering kan de ander aanmoedigen je toch proberen om te praten.

3. Recht je rug en hef je hoofd

Zo kunnen anderen – letterlijk én figuurlijk – niet om je heen. Een zelfverzekerde lichaamshouding werkt als een self-fulfilling prophecy. We geloven meer in onze eigen gedachten als we een gedecideerde houding hebben. Zorg dus wel dat je behalve die houding ook een ego-oppeppende gedachte paraat hebt!

4. Houd het kort

De verleiding is groot om een verzoek in te kleden in verontschuldigende verklaringen. Dat werkt averechts, zo toonde ook een experiment waarin studenten een zitplek moesten bemachtigen in de volle New Yorkse metro. Hoe meer de studenten hun verzoek toelichtten, hoe kleiner hun succes bij het veroveren van een plekje.

Training Vergroot je assertiviteit
Training

Training Vergroot je assertiviteit

  • Beter voor jezelf opkomen
  • Nee zeggen zonder schuldgevoel
  • Inspirerende video's met trainer Nienke Verhoeven
Bekijk de training
Nu maar
79,-

5. Begin klein

De laatste tip om je assertiviteit te vergroten is om niet te veel van jezelf te verlangen. Oefen eerst in situaties die je relatief weinig angst inboezemen. Je zult zien dat het je steeds makkelijker afgaat. Oók in die situaties waar je nu als een berg tegenop ziet.