Zo sluit je het af: 3 praktische opdrachten

'Je moet het een plekje geven,' is het veelgehoorde advies bij vervelende gebeurtenissen. Maar hoe dan? Waar dan? Kun je je pijn, verwarring en verdriet zomaar wegleggen en afsluiten, om vrolijk verder te gaan met je leven? 3 praktische opdrachten om het achter je te laten

cijfer eenFocus op de positieve gevolgen
Neem een niet afgesloten herinnering in gedachten en schrijf ‘m in een paar zinnen op. Neem nu de komende twintig minuten de tijd voor deze oefening. Denk eerst even goed over de gebeurtenis na. Heeft het geen enkel positief effect gehad op je leven? Of had het uiteindelijk toch ook positieve gevolgen; iets waar je nu dankbaar voor bent. Probeer te focussen op de positieve kanten en schrijf ze op. Voor welke dingen die het gevolg zijn van deze gebeurtenis ben je nu dankbaar? Hoe heeft deze gebeurtenis je gevormd? Ben je erdoor gegroeid? Zijn bepaalde kanten versterkt door deze ervaring? Kun je toekomstige uitdagingen nu beter aan? Hoe heeft het je leven in een ander perspectief geplaatst? Heb je meer waardering gekregen voor de écht belangrijke mensen en dingen in je leven?

cijfer tweeMaak er een ritueel van
Maak zelf een ritueel waarbij je een vervelende gebeurtenis of periode symbolisch afsluit. Neem eerst de tijd om datgene wat je wilt afsluiten op papier te zetten. Doe het papier in een envelop of een doos. Je kunt ook andere dingen erbij voegen die symbool staan voor deze gebeurtenis, zoals foto’s, souvenirs, tekeningen, briefjes. Sluit de doos of envelop af. Misschien is dat al genoeg. Misschien ook wil je hem verbranden of begraven – letterlijk en figuurlijk: zand erover – of door de papierversnipperaar halen, hem ver weg op zolder zetten of hem hoogstpersoonlijk naar de afvalverwerking brengen. Uit onderzoek blijkt dat rituelen voor ons gevoel het meeste effect hebben wanneer ze een aantal keer worden herhaald – zeven dagen achter elkaar hetzelfde ritueel, bijvoorbeeld – en wanneer ze bestaan uit meerdere stappen of handelingen.

cijfer drieSchrijf drie brieven
Deze oefening om het verleden te laten rusten wordt beschreven door de Amerikaanse therapeut Robert Taibbi op zijn weblog. Het gaat daarbij om gebeurtenissen waarbij een ander een rol speelt, zoals de dood van je vader waar je nooit goed om hebt kunnen rouwen of onterecht ontslag dat je maar niet van je af kunt zetten. Stel je voor dat je één uur hier zou zijn. Wat zou je tegen hem of haar willen zeggen? En wat hoop je te horen? Zoek een rustige plek en een tijdstip waarop je niet gestoord wordt, en schrijf drie verschillende brieven:

Brief 1. Schrijf alles op wat je tegen iemand had willen zeggen, of wat je nu wilt zeggen.
Brief 2. Stel je voor dat deze persoon je brief leest. Wat zou hij of zij terugzeggen?
Brief 3. Schrijf nu alles op wat je zou willen dat deze persoon in het ideale geval zou antwoorden na lezing van je eerste brief.

Zijn de 3 brieven klaar, laat ze dan een poosje liggen. Lees ze vervolgens hardop voor aan jezelf of aan een persoon die je vertrouwt en die goed kan luisteren. Er kunnen sterke emoties naar boven komen, dus geef jezelf genoeg tijd en ruimte om deze opdracht te doen. Met deze oefening sluit je de cirkel door te zeggen wat je niet kon zeggen, en door te horen wat je niet hoorde maar wel nodig had.

LEES OOK OP BLENDLE:
Waarom het zo lastig is om op tijd te stoppen met je relatie, baan, eigen bedrijf, een vriendschap.

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Is het tijd om te stoppen?

Wanneer is je relatie slecht genoeg om er een punt achter te zetten? Na hoeveel IVF-pogingen geef je...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Fara (30) en Daniel Bellinga (39) zijn ouders van Luan (6), Lucilla (4) en Luxy (1). Elke ochtend om...

Lees verder
Advies

Mijn vriend krijgt een huisgenoot: zijn studerende neef

Lees verder
Interview

Klinisch neuropsycholoog William Stixrud: ‘Goede bedoelingen maken onze kinderen gestrest’

Lees verder
Advies

Hoe zet ik mezelf aan tot actie – en maak ik dingen echt af?

Lees verder
Artikel

Loslaten is een besluit

Lees verder
Advies

Hoe kom ik van mijn zorgen af?

Lees verder
Advies

Hoe kom ik los van mijn moeder?

Lees verder