Doe één ding tegelijk. Onze zintuigen zijn gericht op afwisseling. Als er iets verandert in wat we zien en horen, gaat onze aandacht er automatisch naartoe. Op een overvol vliegveld schieten uw ogen en oren dus heen en weer tussen de huilende kinderen, schreeuwende reclames, winkelwaar, douanebeambten, wegwijzers voor de toiletten en uw gatenummer. Door steeds bewust één ding tegelijk te doen voorkomt u dat alle drukte en lawaai om u heen uw zenuwen overprikkelen.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

Zie het als inwijdingsritueel. Dat adviseert ­Michael Brein, sociaal psycholoog en wereldreiziger, op michaelbrein.com; een website vol tips om het genot van de reis niet te laten overschaduwen door rijen, fouilleerstress en vertragingen. Als u de vliegveldformaliteiten ziet als een ritueel dat u moet doorstaan om uw ultieme doel te bereiken, namelijk zonder kleerscheuren op het vakantieadres aankomen, dan wordt het een stuk opwindender. Bovendien vijzelt iedere genomen hindernis dan uw eigenwaarde op.

Creëer uw eigen cocon, luidt een volgende tip van ‘reispsycholoog’ Brein: ‘Trek u terug in uzelf. Zet uw favoriete liedjes op uw iPod of doe oordoppen in en denk aan de toekomst. Visualiseer uw aankomst en het begin van uw vakantie.’ Amerikaans onderzoek toonde in 2000 aan dat je in

jezelf terugtrekken inderdaad stressverlagend kan werken in grote drukte.

Knuffel uw partner of kind. In de hersenen komt dan namelijk de stof oxytocine vrij, en die damt stressreacties in. Maar misschien heeft u die neiging al, want in het vorig jaar uitgekomen Handbook of Stress Science stellen twee Californische onderzoekers dat mensen om stress te ontlopen automatisch aansluiting zoeken bij anderen. Een gesprekje aanknopen met de mensen achter u in de rij geeft stressvolle vliegveldervaring ook een positieve draai.

Minder moe, meer energie
Training

Minder moe, meer energie

  • Inspirerende sessies voor meer inzicht in je vermoeidheid
  • Tools om je energie weer op te bouwen
  • Met gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Weet wat u te wachten staat. Een van de belangrijkste oorzaken van vertragingen in de rij voor de veiligheidscontrole zijn passagiers die de regels niet kennen, weet de Britse reisjournalist Nick Trend. Dus gooi flessen met vloeistof alvast weg, doe uw riem af, haal uw zakken leeg en maak uw veters los voor het geval uw schoenen uit moeten. Een goede voorbereiding scheelt tijd en daardoor irritaties.