‘Het is ontroerend om na zo’n zware periode samen te eren wat er was’

Obbe Tiddens (39, arts en kunstenaar) en Roos Beute (39, zelfstandig ondernemer) gingen na een relatie van zeventien jaar uit elkaar. Door hun consulent Anne Buiskool kwamen ze op het idee een scheidingsceremonie op het strand te doen. 

Hoe dankbaar ben je?
TEST
Doe de test »

Hoe dankbaar ben je?

Obbe: ‘Als het brandt, ben je geneigd naar de ruïnes te kijken in plaats van naar het kasteel dat er ooit stond. Je kunt roepen dat alles klote was, maar daarmee doe je elkaar en de relatie geen recht. Zeker als je kinderen hebt, is het belangrijk om elkaar op een goede manier in de ogen te kunnen blijven kijken.

Net als bij een trouwerij verrichtten we verschillende handelingen die de beloftes symboliseerden over wat wij in de toekomst voor elkaar zouden betekenen. Zo trokken we twee deels overlappende cirkels in het zand. We keken elkaar aan, terwijl we reflecteerden op ons huwelijk. Ik vond het belangrijk samen stil te staan bij al het moois dat er was, maar we wilden ook niet negeren waar het misging tussen ons. Roos is een mooie, krachtige vrouw en dat heb ik haar gezegd. We begroeven een brief die we speciaal voor dit moment aan elkaar hadden geschreven. Er waren tranen, maar er was ook hilariteit. Onze scheidingsconsulent was erbij als getuige en om het moment te openen en te sluiten, waardoor het “officiëler” werd.

We hebben overwogen om familie of vrienden uit te nodigen, maar dat vonden we toch niet kloppen. Het was iets tussen ons samen. Onze dochters (6 en 8) hadden een grote steen beschilderd die we in het overlappende deel van de cirkels plaatsten. Het duurde al met al ongeveer twintig minuten. Aan het einde wandelden we samen naar de zee. Daar gaven we elkaar een knuffel, waarna we allebei onze eigen richting opliepen.’

Log in om verder te lezen.