Zo geef je een goed compliment

  • 272 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten
Complimenten geven: we doen het veel te weinig. Gelukkig is het een gewoonte die goed te leren is, en waar je zelf ook blijer van wordt. Al was het alleen maar doordat het je meer oog geeft voor het positieve in de ander.

Tip 1: Máák een compliment! Dat doen we in Nederland namelijk veel te weinig, bleek een paar jaar geleden uit een enquête van Maurice de Hond. Een op de drie Nederlanders zei zelden complimentjes te krijgen. Zelfs niet op 1 maart – sinds 2002 de ‘nationale complimentendag’.

Volgens onderzoekers is complimenten geven echter een gewoonte die goed te leren is, en waar je zelf ook blijer van wordt. Al was het alleen maar doordat het je meer oog geeft voor het positieve in de ander, zegt de Duitse communicatiedeskundige Gloria Beck. Haar advies: ‘Denk niet: wat stoort me? maar: wat bevalt me

Tip 2: Zeg iets over de persoonlijkheid van de ander. Daarmee worden Nederlanders nog het liefst gecomplimenteerd, kwam naar voren uit eerdergenoemde enquête van Maurice de Hond. Niet verwonderlijk: op prachtige schoenen lopen kan iedereen, maar dat je zo aardig bent of zo mooi formuleert zegt echt iets over jóú. Mensen vinden het fijn te horen dat juist dat wordt opgemerkt.

Tip 3: Vermijd vergelijkingen. Of het nou tegen een collega is of tegen een kind, zeg nooit iets in de trant van ‘Jij bent de beste van het stel’. Tenzij het je doel is competitie op te roepen en onzekerheid te zaaien.

Tip 4: Knoop er een vraag aan vast. Sommige ontvangers hebben er een handje van complimenten af te slaan met een negatieve opmerking. Dat voorkom je met een vraag, bijvoorbeeld: ‘Wat zit je haar leuk, naar welke kapper ga jij?’

Het krijgen van een compliment raakt mensen zichtbaar. Bekijk hieronder een filmpje waarin een middelbare scholier anderen vertelt hoe mooi ze zijn – en hoe zij daar vervolgens op reageren.

 

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe kan ik beter omgaan met kritiek?

Lees verder
Interview

‘Een betrokken vader helpt een kind vooruit’

Een eerlijke rolverdeling thuis is goed voor de vader, moeder én kinderen. Toch vinden veel Nederla...

Lees verder
Advies

Ik walg van mijn vreselijk dikke schoondochter

Lees verder
Artikel

Vind je me aardig?

Lees verder
Advies

Ik schaam me ervoor dat ik niet werk vanwege een burn-out

Lees verder
Advies

Erkenning voor een slechte jeugd. Wat nu?

Lees verder
Verhaal

Hoe we narcistische kinderen kweken

Lees verder
Kort

‘Goed gedaan’ moet wel verdiend voelen

Lees verder