Het leek een goeie wet en hij werd dan ook massaal omarmd: om ergens expert in te worden, moet je 10.000 uur oefenen. Wie een profgolfer, concertpianist of de nieuwe Bill Gates wil worden, moet gewoon flink aan de bak. Maar nader onderzoek toonde aan dat oefening de prestatie uiteraard scherpt, maar niet volstaat om de top te bereiken. Daarvoor spelen meer factoren mee: de leeftijd waarop iemand begint, bijvoorbeeld.
Zeven zogenaamde wijsheden uit de psychologie: feit of fictie?
- 2755 woorden
- 14 minuten leestijd
- Foto: Kwanchai Lerttanapunyaporn
Opvallende feitjes uit psychologisch onderzoek doen het goed op borrels, maar helaas kloppen ze niet altijd. Vooral in de sociale psychologie was het de afgelopen jaren nogal eens bal. Zeven zogenaamde wijsheden die we altijd geslikt hebben als zoete koek; wat is ervan waar?
Meer weten over dit thema? Bekijk Persoonlijke ontwikkeling
Deel dit artikel:
Geschreven door
Chantal van der Leest
Al die ‘softe’ psychologievakken, ik vond het maar niks. Snap je de hersenen, dan snap je de mens, dacht ik en koos in 2002 resoluut voor de afstudeerrichting Neuropsychologie. Maar de vragen bleven…
Geschreven door
Saskia Decorte
Jawel, ook ik ben (sociaal) psycholoog. Ik werkte eerst als marktonderzoeker en studeerde daarnaast journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.
16 januari 2020 |
Laatst gewijzigd op 2 maart 2020