WEG met je depressie

Ga weg uit je vertrouwde omgeving, zegt psychotherapeut Bob Vansant tegen mensen die worstelen met het leven. Pak je koffer en kom naar Lesbos. Daar, midden in de natuur, zet Vansant zijn gasten aan het werk: loskomen van hun depressie. Binnen een week, weet hij uit ervaring, lukt dat een heel eind.

Mussen en mezen kwetteren verhit tussen de olijf- en eucalyptusbomen, die koele schaduw werpen over de hangmatten en ligbedden in de tuin. Op een steenworp afstand van de lage, wit gestuukte huisjes blinkt de zee. Het Sap­phohuis, aan de noordkant van het Griekse eiland Lesbos, is een plek om op adem te komen. Mensen met een depressie, een burn-out of andere stressgerelateerde klachten kunnen hier een nieuwe start maken. Oprichter en ­psychotherapeut Bob Vansant loopt me tegemoet. Vriendelijke glimlach in een gebruind gezicht, luchtige linnen outfit, slippers. De Vlaamse krant De Standaard bestempelde hem als ‘meest spraakmakende psychotherapeut van Vlaanderen’.

In een tijd waarin het gebruik van antidepressiva meer dan verdubbelde en de Wereld Gezondheidsorganisatie depressie de volksziekte van de toekomst noemde, verkondigde Vansant namelijk een heel andere boodschap. Depressie is geen ziekte, stelt hij, maar een gezonde reactie op een ongezonde situatie. Er gebeuren in een leven soms heftige dingen waar een mens pijn en verdriet om kan hebben, maar in onze materialistische, gehaaste en veeleisende maatschappij is er nog maar weinig ruimte voor mislukking, verdriet en rouw. De druk is te hoog, en er is te weinig steun en saamhorigheid. Overspannenheid en neerslachtigheid liggen in zo’n

Log in om verder te lezen.
Stop depressie en zelfmoord in 7 dagen
Boekentip

Stop depressie en zelfmoord in 7 dagen

Bob Vansant
auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn depressieve moeder dreigt met zelfmoord

Lees verder
Artikel

Kinderen bij de Billie Boem-club

Op het oog lijkt het een gewone knutselklas, maar in de Billy Boem-club komen alleen kinderen die th...

Lees verder
Artikel

Eerste Hulp Bij Ongelukkig

Lees verder
Kort

Depressie schaadt het brein

Lees verder
Interview

‘Variatie maakt de wereld beter’

Lees verder
Kort

Man ervaart depressie anders

Lees verder
Artikel

Praten of pillen?

Lees verder
Artikel

Een prettiger denkpatroon

Lees verder