De vraag

Heb ik een burn-out of ben ik depressief?

Ik ben vaak futloos en heb weinig zin om dingen te ondernemen. Geheel onverwachts heb ik mijn ontslag gekregen en momenteel heb ik nog geen ander werk, maar ik heb er ook de puf niet voor. Ik heb stemmingswisselingen, ben snel geïrriteerd en ontevreden met mezelf. Onlangs ben ik verhuisd naar een geheel nieuwe omgeving, dit in verband met mijn werk, dat ik nu dus niet meer heb. Is dit depressiviteit of ga ik meer richting een burn-out? Ik was altijd actief en volop onder de mensen. Nu zie ik niemand meer.

Het advies

Petra Savelsberg

Burn-out deskundige

Een belangrijk onderscheid tussen burn-out en een depressie is de factor ‘genieten’. Depressieve mensen genieten niet meer van dingen waarvan ze voorheen wel genoten. Mensen met burn-outklachten genieten doorgaans nog wel van dingen, maar hebben weinig energie om activiteiten te ondernemen.

Een ander belangrijk verschil is doorgaans dat depressieve mensen met name in de ochtend de meeste klachten hebben en dat deze klachten in de loop van de dag wat opklaren. Mensen met burn-outklachten raken in de loop van de dag steeds meer vermoeid. Misschien dat je hier iets aan hebt wat betreft de diagnose.

Belangrijker dan de diagnose, die overigens over de mail toch moeilijk te stellen is omdat ook de zogenaamde klinische blik van belang is, is dat je aangeeft dat je nu niemand meer ziet. Probeer de moed erin te houden, en wellicht is het verstandig professionele hulp in te roepen. Ik wens je veel sterkte!

 

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Droom het grijs weg

Eenderde tot de helft van alle mensen krijgt ooit in zijn leven een depressie. En al is de oorzaak n...

Lees verder
Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform voor coaching

De vraag naar coaching neemt toe en ook het aanbod groeit hard. Daarom lanceert Psychologie Magazine...

Lees verder
Kort

Groentes weren depressie

Lees verder
Artikel

Innovatieve behandelingen voor het brein

Lees verder
Advies

Ik ben de laatste tijd erg somber

Lees verder
Kort

‘Nachtlicht maakt depressief’

Lees verder
Advies

Ik kom niet in het reine met mijn besluit

Lees verder
Advies

Hoe bestrijd ik mijn winterdip?

Lees verder