Heb ik een burn-out of ben ik depressief?

Ik ben vaak futloos en heb weinig zin om dingen te ondernemen. Geheel onverwachts heb ik mijn ontslag gekregen en momenteel heb ik nog geen ander werk, maar ik heb er ook de puf niet voor. Ik heb stemmingswisselingen, ben snel geïrriteerd en ontevreden met mezelf. Onlangs ben ik verhuisd naar een geheel nieuwe omgeving, dit in verband met mijn werk, dat ik nu dus niet meer heb. Is dit depressiviteit of ga ik meer richting een burn-out? Ik was altijd actief en volop onder de mensen. Nu zie ik niemand meer.

Ons advies

Een belangrijk onderscheid tussen burn-out en een depressie is de factor ‘genieten’. Depressieve mensen genieten niet meer van dingen waarvan ze voorheen wel genoten. Mensen met burn-outklachten genieten doorgaans nog wel van dingen, maar hebben weinig energie om activiteiten te ondernemen.

Een ander belangrijk verschil is doorgaans dat depressieve mensen met name in de ochtend de meeste klachten hebben en dat deze klachten in de loop van de dag wat opklaren. Mensen met burn-outklachten raken in de loop van de dag steeds meer vermoeid. Misschien dat je hier iets aan hebt wat betreft de diagnose.

Belangrijker dan de diagnose, die overigens over de mail toch moeilijk te stellen is omdat ook de zogenaamde klinische blik van belang is, is dat je aangeeft dat je nu niemand meer ziet. Probeer de moed erin te houden, en wellicht is het verstandig professionele hulp in te roepen. Ik wens je veel sterkte!

 

Petra Savelsberg

Burn-out deskundige

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Speelt stress een rol bij pijn?

Lees verder
Artikel

Liefde nieuwe stijl

We gaan vrijer met de liefde om dan ooit. Maar werkt dat wel voor iedereen? Groot dossier vol inzich...

Lees verder
Kort

Positieve kant depressie

Lees verder
Artikel

Innovatieve behandelingen voor het brein

Lees verder
Advies

Hoe geef ik mijn loopbaan een positieve wending?

Lees verder
Advies

Gedwongen andere baan door reorganisatie

Lees verder
Artikel

De eerste signalen

Lees verder
Artikel

De valkuil na een burn-out

Lees verder