De slechte manier kent u al. Wakker schrikken om vier uur ’s nachts. Zuchten, draaien, opstaan voor een glaasje water, weer in bed stappen. Tegen de tijd dat de zon op is, hangt het probleem als een levensgrote schaduw tegen het slaapkamerplafond, dreigend en beklemmend.

Training Stoppen met piekeren
Training

Training Stoppen met piekeren

  • Inzicht in eigen denkgewoontes
  • Extra tips voor nachtelijk piekeren
  • Inclusief stappenplan voor het nemen van beslissingen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Leidt al dat gepieker ergens toe? Nee, natuurlijk. Niet alleen omdat het je geen stap dichter bij een oplossing brengt, of omdat de werkelijkheid er na een stevige kop koffie al iets minder zwart uitziet. Piekeren is vooral zinloos omdat het noodlot zich echt niet houdt aan de dingen die we in ons bed kunnen bedenken. Als het erop aankomt, zit ongeluk altijd in een hoekje waar je nog niet gekeken had.

’s Nachts lig je te tobben over je huwelijksproblemen; de volgende dag val je van je fiets en breekt je nek. Je ligt wakker van een dreigend faillissement, en dan blijkt je vrouw een verhouding te hebben met de ijscoman. Het dak vliegt van je huis door een gaslek bij de buren. Er dendert een Italiaanse onderhoudstrein dwars door je winkelpand. ‘Zoiets verzin je niet,’ zeggen we dan. Maar het gebeurt wel.

‘Zonder onderbreking waart het onheil rond op aarde, als een zwaluw door een muggenzwerm, met scherpe zwenkingen, zijn snavel wijd open,’ schreef Harry Mulisch in De ontdekking van de hemel. En hoe griezelig dat ook klinkt, ergens is het een bevrijdende gedachte. Want waarom zouden we onze tijd verdoen aan gepieker als het leven zo grillig is? De dingen lopen zelden precies zoals we hadden gehoopt of gevreesd. Soms pakken ze beter uit dan we konden dromen. En soms blijken ze opeens totaal onbelangrijk, in het licht van een nieuw en groter onheil.

Stop met piekeren. Ga er maar van uit dat je nog genoeg onverwachte moeilijkheden op je pad zult vinden. En zonder dat nachtelijke gedraai houd je veel meer kracht over om ze aan te pakken – op een zinvolle manier.