Als het gaat om dilemma’s, heb ik een naam hoog te houden. Bestellen in een restaurant is voor mij een ritueel van wisselen van bestelling, de ober door het restaurant achterna rennen en uiteindelijk terugkomen op de eerste keuze.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Als ik Jenk Stronks, dilemmacoach van Bureau Inspiratie, bel voor de afspraak, vraagt hij of ik dan koffie of thee wil. Ik voel me betrapt, want ik moet hard nadenken: hoe laat hebben we afgesproken? Heb ik mijn halve liter koffie dan al binnen? Zo ja, kan ik dan thee aan?

‘Was dat een list?’ vraag ik Stronks maar meteen als ik binnenstap. Nee. Maar wel een goed voorbeeld. ‘Mensen denken vaak dat het bij ­dilemma’s om de keuze uit twee mogelijkheden gaat, maar er zijn heel veel verschillende onderliggende gedachten die aan je trekken. Dat maakt het zo moeilijk.’

Het dilemma kan hem niet zwaar genoeg zijn, dus ik gooi meteen maar mijn jongste dilemma op tafel: ik moet binnenkort een zware medicijn­kuur beginnen, en ik kom er niet goed uit of het beter is waar mogelijk te werken, of juist eraan toe te geven dat er iets aan de hand is en daar ook naar handelen. Ik heb bijvoorbeeld ook geld en afleiding nodig. Bovendien wil ik mijn opdrachtgevers niet teleurstellen.

Eerst proberen we het dilemma helder te krijgen. Na veel strepen en herformuleren komen we tot: ‘Is het beter om rustig aan te doen of moet ik aan mijn verplichtingen proberen te voldoen?’ Vervolgens tekent Stronks een rechthoek (tafel) en zes streepjes (stoelen). Aan deze tafel krijgen de gedachten één voor één hun plaats. Hij vraagt wat de eerste gedachte is die bij me opkomt. ‘Zorg dat je doet wat mensen van je willen,’ roep ik. Deze gedachte komt van een deel van mij dat we de Bange Pleaser noemen.

Zo ordenen we alle gedachten. Er is onder meer een Rebel die ‘Flikker op!’ roept, een Grootgeld­verdiener die zegt: ‘Ga voor het geld’, maar ook een Levensgenieter, een Ontsnapper en een Zielige Aansteller. Vervolgens gaan we per gedachte bekijken hoe hard ze roepen, maar ook hoe zwaar het gewicht is: een fluisterende gedachte kan dwingen, en een schreeuwende gedachte kan geen inhoud hebben.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

De volgende stap is kijken waarom het dilemma een dilemma is. Wat mist deze tafel aan gedachten, zodat het geheel in evenwicht is en het dilemma verdwijnt? ‘Eh, een lege hei om boos in rond te rennen?’ begin ik. ‘Troost? Luisteren? Een goeie schop?’ Stronks tekent nog twee stoelen aan beide hoofdeindes van de tafel en vraagt wat voor soort voorzitters de ontbrekende gedachten kunnen vertegenwoordigen. Ik herinner me opeens dat ik laatst bedacht hoe eng die hele medicijnentoestand was, maar mezelf wist te kalmeren door objectief naar de feiten te kijken. ‘Ha!’ roept Stronks enthousiast. ‘Wat was dat voor gedachte?’ Na een paar probeersels komen we tot de beschrijving van de voorzitter: het blijkt een Betrokken, Eigenzinnige Directrice te zijn, die als credo heeft: ‘Ik ben de baas!’ Aan het andere hoofdeind neemt een Liefdevolle Opvoeder plaats met als credo ‘Ik zie je’. Nu die ook aan tafel zitten, blijken volume en zwaarte van de andere ‘gedachten’ in mij te veranderen. De Pleaser roept veel minder hard doordat hij vertrouwen heeft in de aangeschoven directrice, en ook de Grootgeldverdiener bindt in.

Ik schrijf de credo’s van de voorzitters op twee labeltjes die ik aan mijn sleutelbos kan hangen. Stronks zegt dat het herhaaldelijk lezen van de credo’s leidt tot harmoniserende gedachten, ook bij nieuwe dilemma’s. Blij stap ik in de auto. Onderweg bedenk ik meteen nog een paar roepers, zoals Schuldgevoel, die zegt dat ik vast niet goed gegeten of gedacht heb en dat het mijn eigen schuld is dat ik medicijnen moet nemen. Ik leg het meteen maar even aan de Betrokken, Eigenzinnige Directrice voor. Die schudt streng haar hoofd en zegt dat ik hysterisch ben.[/wpgpremiumcontent]