Spits je oren en luister eens goed naar alle geluiden om je heen. Misschien hoor je het zachte geruis van de bomen of het gezang van vogels. Dat kan omdat je andere geluiden níét of in elk geval veel minder hoort, zoals auto-, bus-, tram- en vliegverkeer.

Training

Rust in je hoofd

  • Wees vriendelijk voor jezelf
  • Vind meer innerlijke rust
  • Inclusief dagboek-app
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Sinds de coronacrisis is het geluid volgens de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) gemiddeld met 3 decibel afgenomen. In de buurt van verkeersaders en onder de aanvliegroutes van Schiphol scheelt het zelfs 10 tot 15 decibel.

‘Maar ook 3 decibel is al een aanzienlijke vermindering van de geluidsdeken,’ zegt Tjeerd Andringa, universitair hoofddocent auditieve cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Het is een beetje vergelijkbaar met het geluid van een airco. Dat gebrom valt je nauwelijks meer op, maar op het moment dat de airco uitslaat, ervaar je opluchting: hè hè. Het maakt de geluiden in onze omgeving rijker; ineens horen we niet één, maar wel tien vogels zingen. En dat zijn goede, rustgevende geluiden.’

Natuurlijk, bij wie luidruchtige huisgenoten of klusgrage buren heeft, zal het bij tijd en wijle allesbehalve lekker rustig zijn. Maar daar kun je nu in elk geval pauze van nemen door simpelweg naar buiten te gaan.

De toegenomen stilte is niet alleen prettig, maar heeft bovendien aantoonbare voordelen voor onze gemoedstoestand en gezondheid. En die zouden best eens blijvend kunnen zijn, want, zo stelt Andringa: ‘De samenleving slaakt een zucht van verlichting en wil wellicht niet terug naar het oude geluidsniveau.’ Niet voor niets wordt er op veel plekken nagedacht of we ook post-corona vaker kunnen thuiswerken en of we niet met wat minder vliegreizen toekunnen.

Log in om verder te lezen.