Vitamine DVD

Gezondheid Nu het zomer is, ligt het griepgebeuren even op zijn gat. Maar grote kans dat het spektakel straks opnieuw losbarst. Alvast vitamine C en desinfecterende zeep inslaan dan maar? Onderzoek door een psychologenkwintet van de University of British Columbia, in Canada, suggereert dat u net zo goed de dvd van Outbreak in huis kunt […]

Gezondheid

Nu het zomer is, ligt het griepgebeuren even op zijn gat. Maar grote kans dat het spektakel straks opnieuw losbarst. Alvast vitamine C en desinfecterende zeep inslaan dan maar?

Onderzoek door een psychologenkwintet van de University of British Columbia, in Canada, suggereert dat u net zo goed de dvd van Outbreak in huis kunt halen. In deze film bindt viroloog Sam, een rol van Dustin Hoffman, de strijd aan met een levensgevaarlijk virus. Dat levert een weerzinwekkende reeks close-ups van doodzieke mensen op. En die aanblik alleen al lijkt een geweldige manier om ons immuunsysteem een peut te geven.

Dat stellen de Canadezen nadat ze 28 personen tien minuten hadden laten kijken naar hetzij een serie dia’s van koortsig ogende mensen, hetzij dia’s van gewapende griezels. Zowel van tevoren als na afloop werd iedere proefpersoon wat bloed afgenomen. De proefpersonen vonden beide diaseries onaangenaam. Maar het bloedbeeld van de ‘wapengroep’ bleef onveranderd en het bloed van de ‘snotgroep’ vertoonde na afloop een duidelijk verhoogd cytokinegehalte – een teken dat het immuunsysteem flink was geactiveerd.

Psychological Science, mei 2010

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Bang voor de boor

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Ben ik verslaafd aan betaalde seks?

Lang heb ik stiekem prostituees bezocht, maar dat wil ik al een jaar niet meer.

Lees verder
Artikel

Anita Jansen: ‘Dikke mensen zijn veel impulsiever dan dunne’

Lees verder
Artikel

Lekker frutten

Lees verder
Artikel

Vechtlust of tactisch voordeel?

Lees verder
Artikel

Afvallen? Mijd slanke lekkerbekken

Lees verder
Artikel

Dit jaar geen griep

Lees verder
Verhaal

Geef je bloot

Lees verder